2024. április 20. - Tivadar

Újra itthon a zeneakadémisták

Kéthetes koreai és japán turnén járt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (LFZE) zenekara.
2009. november 27. péntek 18:40 - HírExtra
"Fantasztikus expanzió tanúi voltunk, Ázsiában soha nem látott városok nőnek ki a földből, mintha kétszáz évet léptünk volna előre az időben. Ezt látva felvetődik a kérdés: hogy tudnánk ezzel lépést tartani? De a több ezer személyes koncerttermekben nem éreztük a +nagy tigrisek+ fensőbbségét. A fiatal magyar muzsikusokat hallgatva a közönség hosszú álló ovációval tisztelgett a magyar zenekultúra előtt. Ez a legnagyobb kincsünk, semmi sem tud olyan meleg fogadtatást kelteni Magyarország iránt, mint a zene" - hangsúlyozta Batta András.

A rektor kifejtette: hálás azért, hogy a koreai-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 20. évfordulója, valamint a japán-magyar diplomáciai kapcsolatok kezdetének 140. és újrafelvételének 50. évfordulója alkalmából nem befutott sztárokat, hanem fiatal tehetségeket "delegált" a kulturális kormányzat.

"Megtapasztaltam, hogy ezekben az országokban kultikus hódolat övezi az oktatást és a kultúrát. Érdekes példát mondok: megérkeztünk a repülővel Szöulhoz, a pilóta bemondta, körülbelül fél órát fogunk körözni a hatalmas nemzetközi repülőtér fölött, mert a szöuli egyetemeken most zajlanak a felvételi vizsgák. Hogy a gyerekeket ne zavarja a zaj, blokkolták a légteret. Sorra épülnek az egyetemek, óriási tisztelettel vannak minden iránt, amit nem tudnak, ami még nem az övék" - mutatott rá Batta András.

Magyarországot, ezen belül a Liszt Akadémiát zenei nagyhatalomnak tartják - mondta a rektor, hozzátéve, hogy több egyetemmel tárgyaltak, megállapodások alakulnak arról, hogy nem csupán növendékeket küldenek Budapestre, hanem beépítik az LFZE tudásanyagát az ő képzésükbe.

Komoly tervek szövődnek tagozatok alakításától kezdve Kodály Fesztivál szervezéséig. 2011-re egy ázsiai Nemzetközi Liszt Zongoraverseny is körvonalazódik, és számítanak arra, hogy ebben a budapesti Zeneakadémia oroszlánrészt vállal - mondta a rektor.

"Oda kell menni, építeni kell a kapcsolatokat. Nekünk anyagilag megterhelő áldozni egy ilyen utazásra, de mindez csak filléres költségnek számít ahhoz képest, amit azután az országnak hozhat" - szögezte le Batta András.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását