2024. május 4. - Mónika, Flórián

Az MSZP nem hagyja magára az iskolákat

Nem hagyják magukra az iskolákat sem az intézmények belső életébe esetenként durván beavatkozó fenntartókkal, sem az iskola belső rendjét erőszakosan megzavarókkal szemben - közölte az MSZP-frakció nevében Tatai-Tóth András.
2009. november 22. vasárnap 14:26 - HírExtra
A politikus közleményében emlékeztet rá: 18 évvel ezelőtt a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) kezdeményezése alapján nyilvánították november 22-ét a Magyar Közoktatás Napjának. Ezt a kezdeményező nem ünnepnapnak szánta, hanem a hazai közoktatás helyzetének, gondjainak bemutatására, valós társadalmi megítélésének elősegítésére - tette hozzá.

Megjegyezte: ez a nap idén a költségvetés parlamenti előkészítésének időszakára esik, és így alkalmas arra, hogy ráirányítsa a döntéshozók és a közvélemény figyelmét a közoktatás stratégiai jelentőségére, fejlesztésének szükségességére.

Nyomatékosította, hogy a frakció nem hagyja magukra az iskolákat sem az intézmények belső életébe esetenként durván beavatkozó fenntartókkal, sem az iskola belső rendjét erőszakosan megzavarókkal szemben. Felidézte: törvényjavaslatot nyújtottak be arról, hogy az intézményvezetői pályázatok esetében ne lehessen semmibe venni az iskolai közösségek véleményét, és törvényt módosítottak annak érdekében, hogy az iskolák szabályokat alkalmazhassanak "külső személyek" iskolai viselkedéséről is.

Szorgalmazzák, hogy a társadalmi környezet és az állami intézmények az eddigieknél jobban segítsék az intézményeket, óvodákat, iskolákat, az ott dolgozó pedagógusokat és határozottan kiállnak a munkájukat szakszerűen végző pedagógusok, intézményvezetők mellett.

Segíteni kell, hogy a mindennapi élettel, neveléssel és oktatással együtt járó konfliktusokat a pedagógusok, szülők, gyermekek együttműködéssel tudják kezelni, megoldani - hangsúlyozta. Szükségesnek tartja azt is, hogy a szakmai, pedagógiai megoldások kerüljenek előtérbe, a jogi kényszereket végső eszközként kell használni, de ha erre kerül sor, akkor hatékonyan és gyorsan.

A politikus felidézte, a parlament döntése alapján jövőre folytatódik és kibővül a kedvezményes és az ingyenes gyermekétkeztetés, megemelték a két tanítási nyelvű és a művészeti iskolák normatív támogatását, megnövelték a közoktatást érintő informatikai és más taneszközök beszerzését biztosító pályázati alapot, biztosítják a folyamatban levő pedagógus-továbbképzések további támogatását, és csökkentik a munkavállalók személyi jövedelemadó-terhelését.

Jelezte: a most hétfőn esedékes szavazáson támogatják a teljes körű mérés-értékelés pénzügyi feltételeinek biztosítását, és visszaállítják a pedagógusok teljesítménymotivációs pályázati alapját. A politikus egyben megköszönte a gyermekintézményekben, óvodákban, iskolákban dolgozó pedagógusok és alkalmazottak áldozatos munkáját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását