2024. május 5. - Györgyi

Tiszta futball a láthatáron?

Az elkövetkező hetekben, várhatóan még ebben az évben nyilvánosságra hozzák az európai labdarúgás - egybehangzó értékelések szerint eddigi legnagyobb - megvesztegetési botrányának érintettjeit.
2009. november 20. péntek 21:04 - HírExtra
Német források szerint mindezt az Európai Labdarúgó Szövetség, az UEFA hivatalos képviselője erősítette meg a bochumi államügyészség, a rendőrség és az UEFA péntek délutáni sajtóértekezlete után. A sajtóértekezleten részletes tájékoztató hangzott el arról, hogy a fogadási-megvesztegetési botrány több mint 200 németországi és külföldi - köztük magyarországi - mérkőzést érintett.

Eszerint egy nemzetközi bűnbanda tagjai összesen kilenc európai országban befolyásolták - illetve igyekeztek befolyásolni - első-, másod-, továbbá alacsonyabb szintű, valamint különböző európai kupamérkőzések kimenetelét, és ennek nyomán, a hamis fogadások kapcsán milliós nyereségre tettek szert. Az államügyészség, illetve a rendőrség adatai szerint Magyarországon 13 - idén lejátszott - első osztályú mérkőzést vizsgálnak.

A hivatalos sajtóértekezleten sokan azt firtatták, hogy az érintett német, illetve külföldi klubok nevét, valamint az állítólag megvesztegetett személyekre vonatkozó adatokat mikor hozzák nyilvánosságra. Az idézett források ez után idézték az UEFA képviselőjét, aki szerint az érintett klubok, illetve az állítólag megvesztegetett személyek megnevezése a vizsgálat lefolytatása után, de minden valószínűség szerint még ebben az évben várható. Az UEFA illetékese egyébként azt közölte, hogy haladéktalanul kapcsolatba kívánnak lépni az érintett nemzeti szövetségekkel.

A Német Labdarugó Szövetség (DFB) elnöke péntek délután az ügy haladéktalan és teljes feltárását sürgette. Theo Zwanziger a szövetség teljes támogatásáról biztosította a vizsgálatot, utalva arra: a DFB a szurkolóknak tartozik azzal, hogy biztosítsa a mérkőzések tisztaságát.

A gyanú szerint Németország több mint 30 mérkőzéssel érintett, az állítólagos megvesztegetések második, továbbá harmadik ligás mérkőzéseken, valamint a regionális bajnokságban történtek. Ugyanakkor a fogadási botrányt szervező, nemzetközi bűnbanda főhadiszállása Németország, illetve Berlin volt.

Németországban egyébként 2005-ben robbant ki egy hasonló, de méreteit tekintve jóval kisebb botrány. Akkor arra derült fény, hogy Robert Hoyzer játékvezetőt vesztegették meg különböző mérkőzések eredményeinek befolyásolása céljából. Hoyzer elismerte bűnösségét, majd két és fél évi börtönre ítélték. A csalásért egyébként annak idején összesen mintegy 70 ezer eurót kapott. A mostani megvesztegetési botrányban értesülések szerint a Hoyzer-ügyben is szerepet játszó, "régi ismerősök" is vannak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását