2024. április 28. - Valéria

Kölcsön adott pénzét kapta vissza az OCÖ-től

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke szerint a budapesti vádiratban szereplő, a romaszervezettől felvett pénz csupán részbeni ellentételezése volt annak a kölcsönnek, melyet korábban ő nyújtott az OCÖ-nek - derült ki az ellene és öt társa ellen indított per szerdai tárgyalásán.
2009. november 18. szerda 21:59 - HírExtra
A Kecskeméti Városi Bíróságon indult eljárás során az OCÖ elnökét és társait jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével, jelentős értékre elkövetett sikkasztással, számviteli fegyelem megsértésével és magánokirat-hamisítással vádolja az ügyészség.
A per a szerdán Kolompár Orbán kihallgatásával folytatódott.

Az OCÖ elnöke Mátyásné Polereczki Éva tanácsvezető bíró egy kérdésére kijelentette: „hétfő délután már fáradt voltam, ezért nem biztos, hogy jól értettem minden kérdést és lehet, hogy van olyan, amelyikre pontatlanul válaszoltam.” Kolompár Orbán ezen kívül hallásproblémáira is hivatkozott.

Az első rendű vádlott tagadta, hogy tudomása lenne arról: a Kiskunmajsai Roma Érdekképviseleti Szervezet egy későbbi időpontban vásárolt számlatömb bizonylatán egy korábbi gazdasági eseményt akart elszámolni az Országos Foglalkoztatási Közalapítványnál (OFA). A feleségét pedig állítása szerint segítő szándék vezérelte, amikor Zor Kft. irányítójaként 1,24 millió forintról állított ki számlát egy egymillió forint értékű fénymásoló-gép beszerzése kapcsán.

Vitatta, hogy tájékoztatták volna a vádirat azon részéről, miszerint a roma munkaerő-piaci szolgáltatóhálózat kialakítására elnyert 13 millió forintos összegből 7,2 millió forint jogosulatlan megszerzésével gyanúsítják. Ő 2,7 millió forintról tudott - mondta -, majd azt kérte, hogy néhány percig konzultálhasson védőjével.

Az egyeztetést követően visszavonta korábbi állítását, ám rövidesen újabb szünetet kért a bírótól, mely után a tárgyalás egy másik ügyével kapcsolatos kihallgatásával folytatódott.
A budapesti VI.-VII. kerületi ügyészség által emelt vád szerint Kolompár Orbán az OCÖ elnökeként arra utasította a roma érdekképviselet pénztárát, hogy utólagos elszámolásra, több részletben, összesen 5 millió 70 ezer forintot fizessen ki, de azzal nem számolt el és a kár sem térült meg. A roma politikust ezért jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettével és számviteli fegyelem megsértésében bűnsegédlettel vádolják.

Kolompár Orbánazzal érvelt, hogy a szóban forgó összeg csupán részbeni ellentételezése volt annak a tízmillió forintnak, melyet ő adott kölcsön az OCÖ-nek egy Miniszterelnöki Hivataltól nyert pályázati támogatás megelőlegezésére.
A pénzből egyébként egy, a roma szervezetnél felújítási munkákat végző céget fizettek ki – tette hozzá.

A bíró később felolvasta Kolompár Orbán ez ügyben tett korábbi vallomásait és felhívta a figyelmet arra, hogy azokban a vádlott még nem tett említést a kölcsönről. Az OCÖ-elnök azonban ezt a történtek óta eltelt öt évvel magyarázta, mondván: ilyen hosszú időre visszamenőleg már nem emlékszik az események minden részletére.

Hangsúlyozta továbbá, hogy a szervezet 2004. évi mérlegéből kitűnik: pénzügyi elszámolása az OCÖ-vel rendezett volt, melyet könyvvizsgálói ellenőrzés is megerősít. A kölcsönzési ügyletről ráadásul szabályos szerződés is készült, melyet más dokumentumokkal együtt szakértői vizsgálatot követően később nyújt be a bíróságnak.
A Kolompár Orbán által többször említett nyilvántartásokról szólva Steigler Lászlóné Rédei Rita ügyész megjegyezte: „nem korrekt, hogy a vádlott eddig a vádhatóság előtt ismeretlen, a bírósághoz be nem csatolt dokumentumokra hivatkozik.”

Mátyásné Polereczki Éva tanácsvezető bíró a tárgyalás felfüggesztését követően elmondta: bár a november 20-ra, 24-re, 26-ra és 30-ra kitűzött tárgyalási napok változatlanok, az eredeti tervektől eltérően a per legközelebb, azaz pénteken is Kolompár Orbán vallomástételével folytatódik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását