2024. május 17. - Paszkál

Bírósággal állapíttatná meg a sukorói ügylet semmisségét

A Pénzügyminisztérium továbbra is tartja azt az álláspontját, hogy bíróság előtt kezdeményezi a sukorói telekcsereügylet semmisségének megállapítását.
2009. november 18. szerda 20:47 - HírExtra
A tárca erről beszámoló közleményét arra reagálva adták ki, hogy szerdán Budai Gyula, a Fidesszel szövetséges Magosz szövetségi igazgatója kijelentette: szerinte a pénzügyminiszternek azonnal utasítania kell a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t (MNV), hogy álljon el a sukorói kaszinóberuházással kapcsolatos telekcsere-szerződéstől annak érvénytelensége miatt.

A sukorói telekcserétől történő egyoldalú elállás veszélyeztetné az állam eljárásának jogszerűségét, és kártérítési kötelezettséget is megalapozhatna - olvasható a tárca az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében, amely arra is kitér: a telekcsereügylettel kapcsolatos érvénytelenséget, semmisséget bíróság állapíthat meg.

"A tárca nem kívánja ezt a bírói hatáskörbe tartozó döntést egyoldalúan magához vonni" - áll a tájékoztatásban, amely szerint a pénzügyminiszter már napokkal ezelőtt kiadta az ezzel kapcsolatos tulajdonosi utasítást a vagyonkezelő szervezetnek, s így a vagyonkezelő szervezet "hamarosan" beadja kereseti kérelmét a bíróságra.

A tárca azt is közölte, hogy ők még nem kapták meg a Fejér Megyei Bíróság ítéletét Joav Blum sukorói lakcímével kapcsolatban, s e döntésről csupán a sajtóból értesültek.
Budai Gyula, a Fidesszel szövetséges Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója szerdai budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette: hétfőn a Fejér Megyei Bíróság jogerős ítéletében megállapította, hogy a sukorói kaszinóberuházás izraeli befektetője, Joav Blum lakcíme a földcsere időpontjában fiktív volt. Innen Budai Gyula szerint egyenes út vezet ahhoz, hogy a büntetőbíróság megállapítsa Joav Blummal szemben a közokirat-hamisítás bűntettét.

Hangsúlyozta: a hétfői ítélet alapján az izraeli befektető és az MNV között megkötött csereszerződés érvénytelennek tekinthető, ugyanis a 2008. július 30-i szerződésben Joav Blum a sukorói Kiss Imre út 5. szám alatti ingatlant jelölte meg lakcímeként, "valótlan adatot adott meg a szerződés létrejöttekor", így azt érvénytelennek kell tekinteni.
Budai Gyula közölte: ha Oszkó Péter pénzügyminiszter nem utasítja az MNV-t a szerződéstől való elállásra, akkor egyértelmű, hogy a Gyurcsány-Bajnai-kormány "egy olyan bűnözőnek nyújt állami támogatást, akivel szemben már született egy jogerős bírósági ítélet, és aki valóban megtévesztette a hatóságokat".

A sukorói telekcsereügylet a King's City elnevezésű beruházást alapozná meg, amelyre egy amerikai, izraeli, német és magyar üzletemberekből álló befektetőcsoport készül. A befektetők 2013 közepére 275 milliárd forintos költséggel gigantikus idegenforgalmi komplexumot szeretnének létrehozni a Velencei-tó északi partján. A hetvenhektáros területen szállodák és éttermek épülnének, valamint élményfürdő, golfpálya, kaszinó, továbbá egy szórakoztatóközpont is helyet kapna. Az ingatlan, amelyen a komplexum épül, Sukoró külterületén van. A korábban állami tulajdonban lévő üres területhez az egyik befektető, Joav Blum úgy jutott hozzá, hogy felajánlotta cserébe a magyar államnak a Pest megyében található, összesen 183 hektárnyi gyümölcsösét.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását