2024. május 17. - Paszkál

Javítják a védőoltáshoz való hozzáférést

A kormány várhatóan napokon belül dönt arról, hogy miként javíthatja az új influenza elleni térítéses védőoltás hozzáférési lehetőségeit. Ezt Kökény Mihály, az egészségügyi bizottság szocialista tagja közölte hétfőn.
2009. november 16. hétfő 16:24 - HírExtra
Kökény Mihály azt mondta: a kormány annak lehetőségét vizsgálja, hogy milyen, megfelelően kontrollható egészségügyi intézményben jelöljenek ki oltóhelyeket. Ha ez megtörténik, akkor az érintettek választhatnak, hogy a térítés ellenében hozzáférhető oltást a patikából szerzik be és azt követően a háziorvossal adatják be, vagy egyből a kijelölt egészségügyi intézményhez fordulnak.

A bizottsági elnök felhívta a figyelmet, hogy olyan megoldást nem támogat, amely minden orvosi kontroll nélkül lehetővé tenné az oltóanyag-beszerzést.

A szocialista politikus arra kérte az MSZP politikai ellenfeleit, hogy ne tartsák a vírus elleni oltást napirenden, mert ezzel elbizonytalanítják a közvéleményt.

A fideszes Pesti Imre görcsösen ragaszkodik a rögeszméihez - fogalmazott Kökény Mihály, aki szerint az ellenzéki politikus által követett kommunikáció az, amely elbizonytalanítja az embereket egy közegészségügyi vészhelyzetben. A szocialista politikus szerint veszélyes dolog a védőoltást, az ellátást ügyét átpolitizálni, a "társadalom a szakaemberekre és nem önjelölt politikai prófétákra kíváncsi".

Az elmúlt hét végéig mintegy kétmillió adag oltóanyagot szállítottak ki a háziorvosokhoz, illetve térítéses vakcinát a gyógyszertárakba, az információk szerint ennek a mennyiségnek több mint 60 százalékát már felhasználták, így a lakosság átoltottsága meghaladja már a 10 százalékot, amely már javuló tendenciát jelent - ismertette Kökény Mihály.

Elmondta még: az Országgyűlés egészségügyi bizottságának zárt ülésén a képviselők az Omninvest képviselőitől hallhattak a tulajdonosi szerkezetről, a miniszter pedig megígérte, hogy az Omninvesttel kötött kormányzati szerződések titkosságát feloldja; ez a tárca honlapján már hozzáférhető.

A cég tulajdonosi szerkezete kapcsán Kökény Mihály azt mondta: a cég vezetőinek a szava a döntő, sok cégnek hasonló a tulajdonosi szerkezetet, de az a lényeg, hogy milyen minőségű a gyógyszer vagy oltóanyag, amely pedig megbízható és hatékony.
Arra az ellenzéki felvetésre, miszerint az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) "keres" az oltóanyagon, azt mondta: az EKI állami intézmény, az állam azért működtet jelentős infrastruktúrát,, hogy az ellátás logisztikája megfelelő legyen.

Az oltóanyag árát firtató kérdésre Kökény Mihály azt válaszolta, hogy a magyar vakcina nemzetközi összehasonlításban olcsónak számít, nincs napirenden, hogy a kormány változtasson ennek összegén; négymillió állampolgár, a lakosság negyven százaléka pedig térítésmentesen jogosult az oltóanyagra és az ellátásra.

Arra a felvetésre, hogy a szezonális influenza elleni védőoltás elfogyott, a bizottsági elnök azt mondta: ez az influenza most gyakorlatilag alig jelentkezik, aki kérte, már megkapta az oltást.

Pesti Imre, a Fidesz képviselője hétfőn azt mondta: káosz van az új vírus elleni oltás körül, a kormányzat nem biztosít elegendő forrást ahhoz, hogy a háziorvosok beadják az oltóanyagot.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását