2024. május 3. - Tímea, Irma

Csapatmunka a magas vérnyomás kezelése

Az emelkedett vérnyomás mindig kezelést igényel, amely lehet gyógyszer nélküli eljárás, de a megfelelő célérték eléréséhez legtöbbször gyógyszereket is kell szedni.
2009. november 14. szombat 13:31 - HírExtra
Az erre vonatkozó szakirodalom összesített értékelésének eredményeit az Archives of Internal Medicine legújabb száma közölte.

A leggyakoribb szív- és érrendszeri betegség a magas vérnyomás. Felnőttkorban minden harmadik-negyedik embernek kóros szintre emelkedik a vérnyomása, aminek súlyos következményei lehetnek.

Az egészséges vérnyomás a nemzetközi normák szerint 140/90 higanymilliméter. Az első, nagyobb szám a szisztolés nyomás: ilyenkor a főverőérbe a szív bezúdítja a vért, és ezért a vérnyomás hirtelen a legnagyobb szintre nő. A második szám a hazai köznyelvben a "per" érték: azt mutatja, hogy minimálisan milyen nyomás uralkodik az érrendszerben, amikor a szív ellazul, amit szaknyelven diasztolénak neveznek.

Ha valakinek a vérnyomása emelkedett, megnő a szívroham vagy az agyi katasztrófa esélye. A szívinfarktusok felében, a szélütés esetek 82 százalékában kimutatható a magas vérnyomás oki szerepe. Ezért fontos, hogy időnként mindenkinek megmérjék a vérnyomását, és ha ismételten magas szinten van, hatásosan kezeljék.
Lehetséges, hogy gyógyszer nélkül, megfelelő életmód-változtatással is - a sófogyasztás visszafogásával, a túlsúly csökkentésével - elégségesen leszorítható a vérnyomás, de általában gyógyszeres kezelésre is szükség van. Ma igen sok, hatásos készítmény létezik.

Noha a doktor receptre fölírja a tablettát, a páciens pedig kiváltja a gyógyszertárban, vizsgálatok bizonyítják, hogy a magas vérnyomásos betegek közül csak minden harmadiknak sikerül megbízhatóan normális szintre beállítani a vérnyomását.
Barry Carter és munkatársai 37, nemzetközi vizsgálat eredményeit tanulmányozták. A vérnyomás mérséklése akkor volt a leghatásosabb, ha az orvoson kívül a kezelésbe bevonták a gyógyszerészt is, aki a vérnyomáscsökkentő kiváltásakor beszélt a beteggel a pontos gyógyszerszedés jelentőségéről, illetve az ápolónő, gondozónő rendszeresen felhívta telefonon vagy felkereste otthonában a pácienst.

Sok országban a magas vérnyomás kezelését orvos-patikus-gondozónő trió végzi, ami főleg az idős, egyedül élő emberek esetén igen eredményes.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását