2024. március 29. - Auguszta

Több a mellrák

Jelentősen növekedett a mellrákos megbetegedések száma Pekingben és Kína pénzügyi központjában, Sanghajban az utóbbi tíz évben. A szakértők szerint a városi nők körében egyre nagyobb számban előforduló daganatos betegség az egészségtelen étrend, a környez
2007. október 31. szerda 13:26 - Hírextra

A mellrák előfordulása az utóbbi 10 év alatt 23 százalékkal emelkedett a kínai fővárosban, 100 ezer nő közül 45 esetben diagnosztizálták - derül ki a pekingi betegségmegelőzési és ellenőrzési központ adataiból.

A China Daily kínai napilap beszámolója szerint Sanghajban még ennél is rosszabb a helyzet, ott minden 100 ezer nő közül 55 esetben találtak mellrákot, és ez 31 százalékos növekedést jelent az utóbbi egy évtized alatt.

"A megbetegedések növekvő számáért leginkább az egészségtelen életmód felelős" - mondta Csiao Jo-lin (Qiao Youlin), a Kínai Orvostudományi Egyetem daganatos betegségekkel foglalkozó intézetének professzora.

A Kínai Rákellenes Szövetség szerint Sanghajban évente 4500 mellrákos megbetegedést regisztrálnak, azaz minden 100 ezer nő közül 60-nál diagnosztizálják a betegséget. 1972-ben 100 ezer nő közül még csak 17 esetben fordult elő a mellrák.

Egy másik lapjelentés arra hívja fel a figyelmet, hogy a sanghaji férfiak jelentős hányada a "helytelen életmódbeli szokások" miatt szenved gyakran szív- és érrendszeri betegségekben.

"A férfiak szegényebb mentális környezetben élnek és a nőkhöz képest többnyire az életminőségük is rosszabb" - mondta San Li (Shan Li) sanghaji pszichológus.

Egy tanulmány szerint, amelyet 411 sanghaji kórház bevonásával végeztek, a férfiak 90 százaléka nincs tudatában az évente szükséges szűrővizsgálatok jelentőségének, és a megkérdezettek 20 százaléka elismerte, hogy sohasem végez testmozgást.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását