2024. május 9. - Gergely

Nem H1N1 okozta pénteken egy asszony halálát

Nem igazolódott be, hogy az új influenza vírusa okozta volna annak az asszonynak a halálát, aki pénteken hunyt el egy pozsonyi kórházban. "Boncolással és laboratóriumi vizsgálatokkal megállapítást nyert, hogy a halál oka szívelégtelenség volt" - közölte hétfőn Zuzana Cizmáriková, az egészségügyi tárca szóvivője.
2009. november 9. hétfő 20:11 - HírExtra
Az egyetemi kórházban kezelt asszonynál kimutatták a H1N1-es vírustörzset, de szívbetegségben is szenvedett, ezért a halál pontos okát csak vizsgálatok útján tudták megállapítani. Szlovákiában a hatóságok szerint nincs járvány, s a kormány állítólag megtett minden szükséges óvintézkedést, hogy az egyre rosszabbodó ukrajnai helyzet ne gyűrűzzön át szlovák területre is.

Pozsony vasárnap reggeltől visszavonásig lezárta az ugari (Ubla) szlovák-ukrán határátkelőt. Ezentúl a szlovák-ukrán határon már csak a felsőnémeti (Vysné Nemecko) határátkelő marad nyitva az autósforgalom számára - jelentette be a szlovák belügyminiszter szombati trencséni rendkívüli sajtóértekezletén. Robert Kalinák hangsúlyozta, hogy az ukrajnai influenzajárvánnyal kapcsolatos megelőző biztonsági intézkedésről van szó. Felsőnémetiben az Ukrajnából érkező utasokat szigorúan ellenőrizni fogják.

A szlovák lakosság körében egyelőre nincs a szokásosnál nagyobb számú influenzás megbetegedés. Ugyanakkor tény, hogy az orvosoknál egyre többen érdeklődnek az új vírus elleni vakcina iránt, amellyel az ország még nem rendelkezik. Richard Rasi egészségügyi miniszter vasárnap megerősítette, hogy a kormány a következő napokban írja alá a szerződést a vakcina gyártójával. Konkrétumokat Rasi nem közölt, de azt állította: Szlovákia lesz feltehetően az első ország a világon, amelynek a H1N1 influenzavírus elleni vakcinát gyártó cég garantálni fogja az oltóanyag biztonságát.

"A többi állam olyan szerződést írt alá, amely alapján a vakcinák esetleges mellékhatásainak következményeit az adott állam viseli, Szlovákia pedig olyan szerződést köt, mely alapján ezt a gyártó vállalja" - állította a miniszter.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását