2024. május 10. - Ármin, Pálma

A Sólyom-ügy a nemzeti bíróságokra tartozik?

Nemzeti bíróságokra tartozik annak a kérdésnek a megítélése, hogy jogos volt-e megtagadni Sólyom László köztársasági elnöktől a belépést Szlovákiába augusztusban - idézte fel az Európai Bizottság illetékesének korábbi nyilatkozatait Michele Cercone szóvivő hétfőn Brüsszelben.
2009. november 9. hétfő 14:08 - HírExtra
A testület szokásos napi sajtótájékoztatóján, kérdésre válaszolva Jacques Barrot igazságügyi felelős szóvivője kijelentette, hogy az erre vonatkozó eljárást világosan rögzíti a személyek Európai Unión belüli szabad mozgásáról rendelkező irányelv.

Megerősítette, hogy a jogszabály szerint a tagállamok az uniós polgárok szabad mozgásához való jogát csak közrendi, közbiztonsági vagy közegészségügyi okokból korlátozhatják, továbbá az említett okokra hivatkozó intézkedéseknek meg kell felelniük az arányosság elvének. Azt viszont az érintett tagállam nemzeti bíróságának a feladata megállapítani, hogy az arányosságot biztosították-e az adott esetben - tette hozzá.

A szóvivő leszögezte: maga Barrot biztos is ezt a véleményt fejtette ki Balázs Péter külügyminiszternek ősz elején írt levelében és más hivatalos közléseiben.

Cercone nem kívánta kommentálni Gál Kinga (Fidesz) európai parlamenti képviselő minap napvilágot látott értelmezését, amely szerint Barrot a képviselőnek e témában írt levelére válaszolva az EP-tagnak adott igazat.

Az EU illetékesei már többször jelezték, hogy Sólyom László be nem engedését elsősorban kétoldalú ügyként kezelik. Magyar vélemény szerint viszont uniós elvek is sérültek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását