2024. április 25. - Márk

József főherceg és Ady Endre randija

Legutóbb egy ismeretlen Jókai-portré bukkant fel a Szőnyi Antikváriuma árverésén, most egy dedikált Ady-fotó hozhatja izgalomba a gyűjtőket; Winterberg Rudolf felvétele az ausztriai Maria Grün szanatóriumban készült, ahol a költőt 1913. március 7-től július 6-ig kezelték - mondta az MTI-nek Szőnyi Endre antikvárius. A fotó 100 ezer forintról indul a november 14-iki árverésen.
2009. november 7. szombat 13:00 - HírExtra
A csaknem hatszáz tétel közül a legdrágább - 500 ezer forintról induló- darab az Esztergom és Buda ostromában harcoló E. B. von Birckenstein cseh származású hadmérnök mértankönyve. A szerző az 1680-as években a trónörökös József főherceg, (a később I. József császár) geometria tanára volt, a könyv geometriai ábráit a trónörökös készítette. Az illusztrációk, zsánerképek, csatajelenetek és 106 magyar vár ábrázolása a holland Justus van der Nypoorttól származnak. Több, azóta elpusztult várról csupán Birckenstein könyvében maradt fenn ábrázolás. A képek fontos dokumentumai a hadtörténetnek és a korabeli viseletek tanulmányozói számára is forrásértékűek.

Művészkönyv és nagyon ritkán bukkan fel az 1868-as Arany-album. Ebben Arany János költeményeit Than Mór és Lotz Károly fényképezett rajzai illusztrálják, 25 ezer forintért kínálják.

Egy 100 ezer forintra taksált autogram-gyűjtemény 46 író, színész, művész, politikus - köztük mint Eötvös József, Mikszáth Kálmán, Törzs Jenő, Csortos Gyula, Székely Bertalan, Deák Ébner Lajos, Huszka Jenő, Kacsoh Pongrác, Wesselényi Miklós, Széll Kálmán - aláírását tartalmazza.

Kétméteres könyvespolcra lesz szüksége annak a gyűjtőnk, aki 15 ezer forintról licitálva megszerzi Marx és Engels összes műveit 48 kötetben.

A legizgalmasabb térképek sorában ott van Tóthfalusy Sámuel mérnök kéziratos ábrázolásában az egykori Szatmár vármegyei Mogyorós település 1820-as évekbeli ábrázolása 45 ezer forintért. Az Oskolai magyar új átlás az első magyar kézi atlasz, 1804-ben jelent meg. Budai Ézsaiás vezetésével a debreceni református kollégiumban működő rézmetsző diákok, Erőss Gábor, Pap József és Pethes Dávid metszették, kikiáltási ára 160 ezer forint. A magyar korona országainak összerakható puzzle-térképe pedig 30 ezer forintért megszerezhető a Szőnyi Antikváriuma árverésén.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását