2024. április 25. - Márk

A civil kurázsi nélkül megáll a tudomány

A tudomány egyedül nem képes megvédeni az emberiséget "önmagától" a 21. században, ehhez a tudomány, a politika, a civil társadalom és az üzleti élet képviselőinek együttműködésére van szükség - mondta Katona Béla, az Országgyűlés elnöke a Tudomány Világfórumának (WSF) szombati zárónapján a Parlamentben.
2009. november 7. szombat 14:47 - HírExtra
Katona Béla szerint a tudomány fő feladata ma, hogy megállapítsa: milyen jövővel nézünk szembe, mit tehetünk egy jobb jövőért, és mit tehetünk, hogy legyen egyáltalán jövő.

Katona úgy vélte, a világfórum középpontjában a fenntarthatóság koncepciója, valamint annak más trendekkel, koncepciókkal, például a gazdasági növekedéssel való lehetséges ütközése állt.

Az Országgyűlés elnöke szólt a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács felállításáról is, mely, mint mondta, a WSF szellemében működik.

Julia Marton-Lefevre, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) főigazgatója többek között a társadalom- és természettudományok integrációjának szükségességéről beszélt a 21. század kihívásainak kezelésében. Szólt arról is, hogy növelni kell az oktatásban az átfogó, egész ökoszisztémával foglalkozó témák szerepét.

Marton-Lefevre emlékeztetett arra is, hogy 2010 a biodiverzitás nemzetközi éve lesz, ami jó lehetőséget teremthet a terület mélyebb megértésére, akciók szervezésére.
Alan I. Leshner, az American Association for the Advancement of Science (Amerikai Szövetség a Tudomány Haladásért, AAAS) elnöke előadásában kiemelte: bár a gazdasági válság negatív hatásait a tudomány sem kerülhette el, sok kormány a válság hatására ismerte fel a tudományba való befektetés fontosságát. Szingapúr és Finnország példájára hivatkozva hangsúlyozta: ez a befektetés busásan meg is térül.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását