2024. június 2. - Kármen, Anita

H1N1: robbanásszerű igény az oltás iránt

Három- négyszeresére nőtt az új influenza elleni oltást kérők száma az elmúlt héthez viszonyítva, ami elsősorban az Ukrajnában rohamosan terjedő járvány, másodsorban az oltásra ösztönző, erősödő propaganda hatása.
2009. november 5. csütörtök 18:41 - HírExtra
Az új vakcinát elsőként tesztelő Pest megyei orvos úgy fogalmazott: körzetében hihetetlen mértékben nőtt az oltási kedv, de tudomása szerint így van ez másutt is.

A megnövekedett igényeket csak a rendelési időn kívül tudja ellátni, ami azért sem baj, mert így elkülöníthetőek az oltásra érkező és a betegséggel jelentkező paciensek. Tamás Ferenc szerint a lakosság oltási aktivitását erőteljesen fékezi a patikusok túlzott óvatossága, hiszen hiába váltanák ki a receptre felírt vakcinát, az vagy nem kapható, vagy rövid idő alatt elfogy. Ha egy-egy településen jó a kapcsolat a háziorvosok és a patikusok között, akkor gyors információcserét követően mindig rendelkezésre állhat a beadásra váró oltóanyag mennyiség - tette hozzá.

A gyógyszertárakban megjelenő alapkészlet azonban nagyban mérsékli majd az eddigi hiányt - mondta. A szakember helyes döntésnek tartja, hogy a munkáltatók adómentes juttatásként adhatják dolgozóiknak a vakcinát. Az üzemorvosként is praktizáló Tamás Ferenc példaként említette, hogy a döntés megszületését követően szinte azonnal jelentkezett nála egy kárpátaljai munkáltatóval kapcsolatban álló cég, hogy beadassa beosztottainak az oltást.

Hogy egy-egy településen, egy-egy körzetben hány ember kéri a H1N1 vírus elleni vakcinát, az nagymértékben függ a háziorvosoktól – fűzte hozzá Tamás Ferenc. Ha a doktor tudatja, hogy saját magát, esetleg családját is beoltotta, akkor hamar oszlanak a már-már hisztérikus ellenkampány okozta, a vakcina állítólagos mellékhatásaira vonatkozó félelmek. Ám ha az orvos bizonytalanságot sugall, netán ellenkampányt fejt ki, akkor szinte megfosztja a betegség elleni védekezés jogától pácienseit - mondta.

Tamás Ferenc elmondta, hogy 2650 fős pilisvörösvári körzetében a múlt pénteken 35-en kapták meg a H1N1 elleni szérumot, e hét péntekre azonban már 120-an jelentkeztek. A háziorvos eddig - a 227 tesztoltással együtt – összesen több mint 500 ampulla vakcinát adott be.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását