2024. április 28. - Valéria

KDNP: "fasisztoid törvényeket szentesített" az ET

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint azzal, hogy Csehország mentességet kapott az emberi jogi charta alól, az Európai Tanács "olyan fasisztoid törvényeket szentesített" , amelyek a kollektív jogfosztásra épülnek.
2009. november 3. kedd 21:52 - HírExtra
A KDNP közleménye szerint az uniós tagállamok múlt heti brüsszeli csúcsértekezletükön "lényegében a benesi dekrétumok XXI. századi legitimálásáról döntöttek", amikor hozzájárultak, hogy Csehországnak ne kelljen betartani az alapjogi chartát. "A tagországok állam- és kormányfői - beleértve Bajnai Gordon magyar miniszterelnököt -, figyelembe sem vették annak a több millió embernek, köztük több tízezer magyar emberi jogait, akiket ezeknek a jogszabályoknak a nevében elűztek szülőföldjükről, vagyonukat elkobozták s mind a mai napig nemhogy kártérítést, de egyetlen bocsánatkérő szót sem kaptak" - olvasható a Benes-dekrétumokra utalva a kommünikében.

Korábban a cseh államfő arra hivatkozva kérte a mentességet az alapjogi charta alkalmazása alól, hogy szerinte csak így lehet megakadályozni, hogy a II. világháború után kitelepített szudétanémetek visszakövetelhessék a Benes-dekrétumok alapján elkobzott vagyonukat.

"Miközben az Európai Unió fellélegzik, hogy Csehország - az emberi jogi charta alóli mentességért cserébe - ratifikálja a dokumentumot, a művelt világnak mégiscsak el kellene gondolkodnia a történteken. El kellene gondolkodni azon, hogy a jelen Európai Uniónak vajon mennyi köze van az Adenauer, Schuman, De Gasperi által megálmodott közösséghez, az egyenrangú nemzetek szövetségéhez, ahol érték a család, a szabadság, a béke, a szolidaritás, a keresztény-zsidó kultúra, s ahol az emberi jogok sem maradhatnak ki a felsorolásból" - írta az ellenzéki párt közleményében.

Václav Klaus cseh köztársasági elnök kedden írta alá a lisszaboni szerződés ratifikációs okmányát, miután a cseh alkotmánybíróság kedden az Európai Uniót megújító reformszerződést nem találta ellentétesnek a cseh alkotmánnyal. A dokumentum jóváhagyása nemcsak Csehországban, de az egész Európai Unióban lezárult ezzel.

Az Európai Unió 27 tagállama közül Csehország utolsóként hagyta jóvá a lisszaboni szerződést. Klaus előző feltételét, hogy Csehország kapjon mentességet a lisszaboni szerződéshez csatolt európai alapjogi charta hatálya alól, az Európai Unió múlt heti brüsszeli csúcsértekezlete teljesítette.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását