2023. június 1. - Tünde

Csontok és Ízületek Évtizede, 2000-2010

Ebben az évezredben a legtöbb munkaképesség-csökkenés hátterében ízületi betegségek állnak - hangsúlyozták 2000 januárjában az Egészségügyi Világszervezet központjában rendezett konferencián. A mozgásszervi betegségek megelőzésének, ellátásának, gyógyításának ügyében indították el Genfben a Csontok és Ízületek Évtizede programot, melynek eddigi eredményeiről és gondjairól 2009. október végén számoltak be a szakorvosok.
2009. október 31. szombat 13:40 - HírExtra
Alig van ember, akinek időnként ne lennének ízületi panaszai. A világstatisztika szerint minden negyedik felnőttnek vannak ilyen problémái, és az egészségügyi költségvetésnek a negyedét ezeknek a betegségeknek a kezelésére kell fordítani. Ugyanakkor a szakemberek úgy látják, hogy legtöbb országban a döntéshozók ezt a hatalmas társadalmi terhet nem érzékelik, és így nem tesznek meg mindent a gondok megoldására.

Az Egyesült Államokban számítások szerint 2005-ben 47,5 millió állampolgár esett ki a munkából valamilyen mozgásszervi panasz miatt. Az ízületi fájdalmak következtében főleg a nők hiányoznak a munkahelyükről: minden negyedik felnőtt nő emiatt képtelen időnként dolgozni.

A közegészségügy szakértői szerint az Újvilágban 8,6 millió ember reumás vagy szenved ízületi gyulladásban. Hátfájás, gerincpanaszok miatt 7,6 millió felnőtt kereste fel kezelőorvosát. Ezen a területen viszont a férfiak vezetnek: 17 százalékuk szorul orvosi segítségre.

Az amerikai statisztikák tanúsága szerint a legújabb fölmérés idején gyakorlatilag ugyanannyian estek ki a munkából csont-ízületi betegségek következtében, mint hat évvel korábban. Ezzel az amerikai egészségügyi teher nem csökkent. A reumatológusok viszont attól tartanak, hogy a II. világháború utáni évtizedekben születettek mostanra válnak olyan korúvá, hogy a munkaképesség-csökkenés aránya várhatóan 7,7 százalékkal növekszik.

Ez a gond az egész világon hasonlóan fokozódhat, mert becslések szerint 2020-ra az ötven évesnél idősebbek száma a jelenlegihez képest megduplázódik. Még nagyobb arányban növekszik a közlekedési balesetekben rokkanttá válók száma: a világ útjain évente 800.000 ember meghal és 10-15 millió válik mozgássérültté, közöttük sok a fiatal. Legkifejezettebben a biciklisek baleseti kockázata nőtt, mert akkor is a közutakat használják, ha van külön kerékpárút a közelben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását