2022. augusztus 9. - Emőd

A 121 legszebb magyar festmény

Virág Judit és Törő István válogatásában A 121 legszebb magyar festmény címmel nyílt kiállítás hétfőn a Virág Judit Galériában, Budapesten.
2009. október 27. kedd 07:02 - HírExtra
A szépség szubjektív, s a november 29-ig látogatható tárlat anyagát is szubjektíven válogatták - mondta el Virág Judit, a kiállítóhely egyik tulajdonosa hétfőn, a sajtó képviselőinek tartott tájékoztatón. Hozzátette: már 3 éve készülnek egy olyan típusú kiállításra, amelyet - mint a muzsikusok számára az örömzene - "örömtárlatnak" nevezhetnek, s az általuk legszebbnek minősített képeket vonultatja fel.

Virág Judit megjegyezte: nem minden "kedvenc" kép látható a tárlaton, van amely mérete miatt maradt ki, van amelyik éppen más tárlaton szerepel. Példaként említette Csontváry Kosztka Tivadar Magányos cédrus című művét és Szinyei Merse Pál Majálisát.

A tárlatra magángyűjteményekből és múzeumoktól kapták kölcsön a műveket - közölte Törő István. Szavai szerint sok kép raktárból került a kiállításra, egyebek mellett Patkó Károly önarcképe 1922-ből, amely korábban alig volt nyilvánosság előtt, vagy Kádár Béla 1925 körül készült Udvarlás című alkotása, amelyet 30 éve nem láthatott a közönség. A képek is versenyeznek, s mindenki felteszi magának a kérdést, melyik a legszebb - mutatott rá.

A kiállítás alkotásait bemutató albumban 121 ismert közéleti személyiség, orvos, kutató, író, zenész, rendező, művészettörténész, költő írta le személyes reflexióit, gondolatait egy-egy képről. Aba-Novák Vilmos Térzene című művéről Kocsis Zoltán gondolatait olvashatják az érdeklődők, Kondor Béla Darázskirály című képéről Ungvári Tamás, Paál László Tehenek a fák alatt című alkotásáról pedig Sebestyén Márta mondja el személyes élményeit. Nagy István Egymás mellett című festményéről a tárlat két kitalálója vall, "két döbbenetesen ellenkező megközelítéssel" - árulta el Törő István.
A látogatók öt héten át ingyenes vezetéssel tekinthetik meg a kiállítást, az iskolásoknak kihelyezett rajz- és művészettörténeti órákat tartanak, s családi programokat is szerveznek hétvégenként.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását