2024. május 18. - Erik, Alexandra

Tényleg a Fideszé a felelősség?

Nem csak a politikában nagy a káosz. Bizonyos körök azzal próbálják teletömni azoknak a keveseknek a fejét, akik még hajlandóak a közéletet figyelemmel kísérni, hogy a Fidesz nem akarja jobbá tenni az országot.
2009. október 25. vasárnap 16:59 - Pénzes Dávid
Egyre nagyobb divat különféle újságokban, illetve a Fideszen kívüli pártok kommunikációjában, hogy azzal próbálják magukhoz csábítani a Fidesz hatalmas szavazótáborának bizonytalanabb tagjait, hogy elhitetik, a Fidesz csak hátráltatja a kormányzást az országban, sőt már a budapesti közgyűlésben is.

A szöveg nagyjából úgy hangzik, hogy a Fidesznek nincsen programja, nem tudja mit akar tenni és kizárólag kritizálni képes. Nem áll elő a farbával, nem ad alternatív javaslatokat, sem a költségvetéshez, sem más fontos törvényhez, pusztán elutasít. Pedig - mondják - egy igazi ellenzéki pártnak kutya kötelessége lenne, hogy a maga programját bemutassa, és azt megpróbálja elfogadtatni, hogy előbbre vigye az országot. Na, ez kérem, a nagy átverés.

A szocialisták – és sokszor az MDF és SZDSZ is, bár ők más okból – azt szeretnék ha a Fidesz ledobná az asztalra a precízen kidolgozott kormányprogramot, költségvetést, önkormányzati, egészségügyi, oktatási stb. reformot, majd azt jól rábeszélje a szocialista kormányra.

Gyerekcipőben a demokrácia

Fikció
Képzeljük el azt a lehetetlen helyzetet, hogy a Narancs Párt vezeti az országot, de nincsenek ötletei, pontosan hogyan tegye, majd a Vörös Párt elárulja neki a tutit, hogy mi lehetne a megoldás. Narancs Párt ezt megvalósítja, ezzel kihúzza a kátyúból az országot, majd a következő választáson learatja ennek babérjait, és újra ő, az alkalmatlan jut hatalomhoz-pénzhez-befolyáshoz. Vörös Párt nem lehet olyan hülye, hogy ebbe belemenjen. Oda vissza igaz ez természetesen.
Pedig ez egyáltalán nem így van kitalálva. Itt nem kívánjuk a Fideszt védeni, mert megvan nekik is a maguk sara az ügyben, pusztán arra a tényre szeretnénk felhívni a figyelmet, a demokrácia arról szól, hogy akit egy ország többsége megválaszt az ország vezetésére, annak kell viselnie a hatalomgyakorlás felelősségét.

A választásokon a párt bemutatja programját, a többség ez alapján kijelöli, ki a legkedvesebb szívének, majd ez a párt kormányt alakít. Azután bemutatja a kormányprogramot, amihez minél nagyobb parlamenti többséget próbál megszerezni, és végrehajtja azt. Elviekben.

Világos, hogy a kampányban minden párt hazudik, álomjövőt ígér, hogy ő szerezze meg az irányítás lehetőségét (ezért hibás a képviseleti demokrácia, mint olyan), ám nem mindegy mennyire veri át a választókat. Gyurcsány itt rontotta el, hiszen teljesen az ellenkezőjét tette, mint amit ígért. De ez egy másik történet.

A szociké a rúd

A helyzet az, hogy ha a szocialista párt alakít kormányt, akkor az ő felelőssége vezetni ezt az országot. Nem a Fideszé, az MDF-é, vagy SZDSZ-é. Az MSZP-nek kell letenni olyan programokat az asztalra, ami működik. Az ellenzéknek ez nem feladata. A demokráciában azért van az ellenzék, hogy árgus szemekkel figyelje a hatalmon lévőket, nehogy túllépjenek hatáskörükön, és visszaéljenek a rájuk ruházott hatalommal. Figyelniük kell az állami pénzek elköltését, a törvények alkotmányosságát, és életszerűségét. Nagyjából ennyi a feladatuk.

Persze jobb helyeken az ellenzék is adhat tanácsot (módosító javaslatot) a kormánynak, felhívhatja a figyelmét a törvényben fellelhető visszásságokra, javasolhatják annak korrekcióját. Sőt, szakmai alapon össze is dughatják a fejüket a kormánypárttal és akár segíthetik is a munkájukat. Bizonyos nagy horderejű törvényeknél pedig elemi érdekük, hogy összedolgozzanak, és együtt szavazzanak - azaz konszenzusra jussanak. De figyelem: mindez nem kötelező!

Más út


Magyarországon például nem ezt az utat választotta az ellenzék. A Fidesz álláspontja jelenleg annyira eltér a szocialistákétól, hogy még ha akarna sem tudna összedolgozni, hiszen alapjaiban gondolja máshogy az ország irányítását. Nem kezdhet a részletek közös kidolgozásába, és változtatásába, ha az egész iránnyal nem ért egyet.

Álságos azt mondani, hogy a Fidesz adja elő az országos programját, vagy Tarlós István mondja meg mit tenne a BKV-val. Álságos, mert nem ők lettek megválasztva, nem nekik kell elhozni a megváltást. Aki a hatalmat birtokolja, annak kell megoldani a problémákat. Más kérdés, hogy mi van akkor, ha erre nem képes? Ha a felelősök rádöbbennek, hogy alkalmatlanok a megoldást megtalálni? Nos, ilyenkor egy demokráciában hívő párt/hatalom lemond az irányításról, és újra a nép kezébe helyezi a döntést, hogy egy olyan erő kapjon felhatalmazást az ország/város vezetésére, aki mögött a többség áll - és aki ezért felelősséggel tartozik az egész országnak.

Bűn


A Fidesznek egyetlen súlyos, sőt egyenesen megbocsáthatatlan bűne van. Az említett eszmefuttatás ugyanis addig igaz, míg minden a normál kerékvágásban megy. A válság azonban kibillentette az ország szekerét. És hiába van némi igazság abban, hogy szocialista(-liberális) kormány tette életképtelenné az országot, attól még ha válság van, össze kell fogni. Ezt követeli a józan ész.

A Fidesznek a válság kitörésekor bele kellett volna törődnie, hogy a húsz év legkártékonyabb miniszterelnöke ül a bársonyszékben, és az ország érdekét szem előtt tartva be kellett volna nyújtania saját válságkezelő javaslatait. Össze kellett volna ereszteni a saját szakembereit és politikusait a szocialistákkal, hogy a két nagy párt együtt tegyen le olyan javaslatokat az Országgyűlés elé, ami a kilábalást meggyorsítja. (Volt ilyen időleges kibékülésre példa korábban Spanyolországban, vagy Írországban is.) Nem véletlenül volt a Nemzeti Csúcs legfontosabb eseménye, mikor Gyurcsány és Orbán kezet fogott. Ám ez puszta formalitás maradt…

Óvatosan kezeljük tehát azokat a kijelentéseket, hogy itt kinek és hogyan kell megoldani a gondokat. Jelenleg a Bajnai-kormány, Budapesten meg Demszky és csapata a felelős a megoldás megtalálásáért. Ha hihetünk az előrejelzéseknek, akkor a Fidesznek is lesz lehetősége bemutatni, mit tud.

Kritikus szemmel várjuk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

rozsa
2009. november 2. 10:59
P-Aga! Csak egyetérteni tudok minden szavaddal. És válaszolok a kérdésedre: Ebben a k. kócerájban már egyetlen egy tisztességes kofa sincs!
p-Aga
2009. október 26. 12:49
Két mgjegyzés:
1. Az egész ott lett "elkúrva", hogy mind a 2002-es, mind a 2006-os választási kampány egy ígéret-versennyel kezdődött. A fidesz olyan sokat ígért, hogy ők is tudták: A vállalás teljesíthetetlen! Az mszp pedig kétszer is belesétált a csapdába: rálicitált! No hol is van a politikai felelősség???

2. Mi az kérem, hogy egy párt nem mutatja be a részletes programját? Akkor a választáson a polgár mi alapján választ? Szlogenek, jelmondatok alapján? Hite, szimpátiaja "elvei" alapján? Egyik rosszabb, mint a másik. Jobb helyeken (van ilyen egyáltalán...?) a választó úgy választ, mint a piacon. Előtte a többféle áru, és zsákbamacska helyett kiválasztja a neki legmegfelelőbbet. Amelyik kofa egyszer átverte, oda többé nem megy.

Az én problémám: Találok-e ebben a k* kócerájban még tisztességes kofát?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását