2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Könnyebbé válik a cégalapítás

Januártól cégalapításkor elég lesz az ügyvéd nyilatkozata arról, hogy befizette az eljárási illetéket és a közzétételi költségtérítést, nem kell megvárni a kincstár visszajelzését, így jóval gyorsabb lesz a cégalapítás.
2009. október 25. vasárnap 09:45 - HírExtra
Jelenleg az eljárási illetéket és a közzétételi költségtérítést vissza kell igazolnia a kincstárnak ahhoz, hogy a cégbíróság bejegyezze a céget, vagy pedig a cég adataiban bekövetkezett módosítást. A rendelettervezet indoklása ezt az időt 15 napra teszi, míg a javasolt megoldás egy órára csökkenti a cégbírósági ügyintézés idejét.

Amennyiben a cég jogi képviselője nyilatkozatot ad arról, hogy az eljárási illetéket és a közzétételi költségtérítést befizette, akkor azonnal elkezdődhet a cég - illetve a változás - bejegyzése. Ellenkező esetben minden úgy megy tovább, ahogyan eddig volt, vagyis a befizetés kincstári visszaigazolását is az iratokhoz kell csatolni.

Amennyiben az ügyvéd nyilatkozatot ad a pénz átutalásáról, akkor a kincstár - a számlájára megérkezést követő egy munkanapon belül - fokozott biztonságú elektronikus aláírással ellátott igazolást küld arról a cégbíróságnak. Amennyiben az aláírás 5 munkanapon belül nem érkezik meg, a cégbíróság értesíti az APEH-et. Onnantól kezdve az adóhatóság dolga, hogy behajtsa a tartozást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását