2024. április 23. - Béla

Káosz a nyelviskolák piacán

Tanulj fiam nyelveket, többet érsz! Ahány nyelvet tudsz, annyi ember vagy! - mondogatták a bölcs elődök már a régi időkben is, és igazuk volt. Nem is vitatta senki a megállapítás helytállóságát, mégis elmaradottak voltunk sokáig nyelvtudás tekintetében, és még ma sem dicsekedhetünk e területen európai színvonallal.
2009. október 15. csütörtök 11:04 - HírExtra
Ennek nem csak az volt az oka, hogy fizetett "nörsz", többnyelvű nevelőnő hiányában keveseknek adatott meg a nyelvtanulás lehetősége otthon, hanem sokkal inkább az, hogy az iskolai kötelező nyelvórák többnyire riasztottak, mintsem meggyőztek a nyelvtudás szépségéről és szükségességéről. Külön nyelvórák finanszírozási lehetősége sem állt igazán a nagy átlag rendelkezésére, és a világ számunkra bezárt kapui sem doppingoltak idegen nyelvek mindenáron történő elsajátítására.

- Nem volt valódi motiváció - foglalja össze röviden és tömören Sípos Júlia, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének főtitkára. - Márpedig ha a nyelvtanulás csak szükséges rossz, egy a kötelező tantárgyak közül, akkor a nyelvvizsgát igazoló dokumentum sem több egy darab papírnál, amely semmiféle sikerélményt nem jelent.

- Ma már más a helyzet. Hiszen kell az a bizonyos igazoló nyelvvizsgapapír a felsősokú intézményekben, mert hiányában nem adnak diplomát, tehát egyfajta kényszer mindenképpen motiválja a mostani nyelvtanulókat.

- Ezen túl nem csupán egy igazolás megszerzése miatt érdemes minél több idegen nyelvet elsajátítani, hiszen a nyelvtudás olyan plusz, amely segít eligazodni a világban, élvezetessé és könnyűvé teszi a kommunikációt, a társalgást baráti társaságban és hivatalos helyeken, érthetőbbé, elfogadhatóbbá válik általa a világ, az irodalom, művészet, a tudományos eredmények, megismerhető lesz sok minden. Tehát előnyei túlmutatnak azon, ami kötelező.

- Ma a bőség zavarával küszködnek a nyelviskolát választók és keresők. A piac szinte telített, a tanulni vágyók csak kapkodják a fejüket a sokféle ajánlat hallatán. Hiszen hangzatos reklámok szerint gyorsan, olcsón, könnyen meg lehet tanulni egy-egy idegen nyelvet akár hipnózisban, álomban is.

- Nem kell mindent elhinni. A kegyetlen verseny túlzásokra ragadtat sok nyelvoktató intézményt. Mi nem hiszünk ezekben a "forradalmi" módszerekben. Gyakorló nyelvtanárok lévén a konzervatív nyelvtanulási stílust és módot részesítjük előnyben. Meggyőződésünk, hogy tanulás, szorgalom nélkül senkinek nem megy a fejébe egyetlen idegen nyelv sem. A készség, a jó nyelvérzék egyfajta lehetőség, amelynek párosulnia kell a rendszeres felkészüléssel, mégpedig lelkiismeretes, jó pedagógus irányítása mellett.
- Régebben nem okozott nagy gondot az iskolaválasztás, hiszen egy egyeduralkodónak számító nyelvtanítási és vizsgáztatási központ létezett, de ma más a helyzet. Milyen alapon lehet jól választani?

- Egyesületünk ehhez maximális segítséget nyújt, egészen a tanulni vágyó nyelvtudásának szintfelmérésétől kezdve a valóban jó, korszerű, minősített nyelviskolák ajánlásáig. Egy százpontos feltételrendszer alapján minősítjük a nyelviskolákat, és csak azok kapják meg a Q - minőségi - tanúsítványt, amelyek személyi, technikai felkészültségükkel megfelelnek a szigorú követelményeknek. Mi nem benyújtott papírok, statisztikák alapján osztályozunk, hanem a gyakorlatban győződünk meg arról, hogy megilleti-e az iskolát a minőséget jelző igazolás. Jelenleg 50 Q jellel rendelkező nyelviskola működik, a tanúsítvány 4 évre szól, utána újra kell kérni, de közben is szigorúan ellenőrizzük a színvonalat.

Hasznos és tisztességes üzlet

A főtitkár szerint nem babra megy a játék, ugyanis ma óriási az érdeklődés az idegen nyelvek iránt, és az akkreditált nyelvvizsga kedvezményekre jogosít. Évente 200 ezren vesznek részt szervezett nyelvoktatásban. A nagy érdeklődést ki is használják sokan, megjelentek a nyelvoktatás piacán a lelkiismeretlen kontárok, akik arról igyekeznek meggyőzni a hiszékeny tanulni vágyókat, hogy egyedül üdvözítő módszereikkel könnyen, gyorsan megszerezhetik a szükséges nyelvvizsga-bizonyítványt. Arról már nem is szólva, hogy elárasztják még hamis igazolványokkal is az illegális piacot. Aki kibúvókat keres, nem egyenes úton akar nyelvvizsga-bizonyítványt szerezni, önmagát csapja be. Az nem vitás, hogy üzletről van szó, de csak a tisztességes üzlet lehet mindkét fél számára előnyös. A nyelvtanulás piacán a kis- és gyors befektetés nem térül meg, a haszon csak egyoldalú.

- A minősített nyelviskolákban nyomon követhetők az eredmények, és a szövetség az esetleges hallgatói panaszokat is kivizsgálja, és ha szükséges, intézkedik. Tehát többféle garancia érvényesül. A hallgató kedvezményezett lesz a főiskolai, egyetemi felvételnél, mert sikeres nyelvvizsgával pontszámait gyarapítja, megszerzi a feltételt a diploma megszerzéséhez, nyelvvizsga birtokában bérpótlékot kap, ha munkahelyén használja a tanult nyelvet, külföldi munkavállalásnál pedig mindenképpen feltétel a sikeres nyelvvizsga. A nyelviskola pedig a minősítés által ismertté és elismertté válik, tehát így lesz mindkét fél számára hasznos és tisztességes az "üzlet" - teszi hozzá Sípos Júlia. - Évente 160 ezer nyelvvizsgázó van. Azt nem állíthatjuk, hogy az akkreditált, minősített intézmények által kiállított valamennyi bizonyítvány azonos tudásszintet jelent. Az viszont biztos, hogy a minősített, feltételekhez kötött, ellenőrzött nyelvtanulás záróakkordja, a nyelvvizsga-bizonyítvány nem formalitás csupán, hanem használható, fejleszthető, piacképes nyelvtudást takar, és erre érdemes áldozni, időt, anyagiakat egyaránt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását