2024. április 26. - Ervin

"Lehet tárgyalni a cseh kérésről"

A cseh államfő feltételekhez kötné a Lisszaboni Szerződés aláírását. Kozma József, az MSZP külügyi szakértője, országgyűlési képviselő szerint a helyzet rendkívül bonyolult, a probléma a differenciálatlanság.
2009. október 12. hétfő 16:49 - Pénzes Dávid
Furcsa fordulat állt be a Lisszaboni Szerződés ratifikációs folyamatában. Csehország az utolsó olyan uniós állam, amelynek alá kellene írnia az új európai „alkotmányt”, hogy az életbe is lépjen. Ám Václav Klaus cseh elnök úgy tűnik, addig halogatja, ameddig csak lehet. Ez azonban rendkívül veszélyes, hiszen ha jövő májusig nem írja alá, akkor akár az egész szerződés mehet a kukába.

Az angolok kegyelemdöfést akarnak

Pénzt akarhatnak a németek és a magyarok
Václav Klaus cseh elnök feltételt szabott, amelynek teljesítéséhez kötötte a Lisszaboni Szerződés aláírását. Ezt telefonon közölte Fredrik Reinfeldttel, a soros uniós elnökséget betöltő Svédország kormányfőjével - pénteken pedig személyesen is tájékoztatta erről Jerzy Buzeket, az Európai Parlament elnökét, aki Prágába érkezett a cseh álláspont felmérésére. A lengyel diplomata a Hradzsin udvarán tartott sajtótájékoztatóján elmondta: Klaus attól tart, hogy az Európai Unió Alapvető Jogok Chartája alapján – amely a Lisszaboni Szerződés része – esetleg kétségbe vonhatnák a Benes-dekrétumok érvényességét, és ezután a szudétanémetek kárpótlási igényekkel állhatnának elő. A cseh elnök ezt az aggodalmát az általa felkért szakértők véleménye alapján tolmácsolta a vendégének.
Jövő tavasszal lesznek a brit választások, és minden előzetes jel szerint a toryk meg is nyerik. Ők pedig első lépésben kiírnák a népszavazást a szerződésről. Ismerve az angol euroszkeptikusok nagy arányát, a végeredmény borítékolható: a szerződést a britek nem támogatnák.

Egyes információk szerint az angol toryk meg is üzenték Klausnak: tartson ki májusig. A közismerten euroszkeptikus Klaus úgy tűnik, tartja is magát ehhez. Most azt találta ki, kizárólag akkor írja alá, ha a Benes-dekrétumokat nem helyezi hatályon kívül a szerződés.

Ezzel a cseh elnök rendkívül ingoványos terepre lépett. Ha ugyanis az unió elfogadja a feltételeit, akkor mások is joggal morgolódhatnak, hogy nekik ez a lehetőség nem adatott meg. Feltehetnék a kérdést: ha a csehek megkapják a lehetőséget arra, hogy mindenféle feltételhez kössék az aláírásukat, akkor mi miért nem kaptuk meg? (Igaz, a lengyelek és az angolok már két-két mondatot beleeröltettek a szövegbe.)

Kozma: Csehország befelé fordul

Kozma József, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának szocialista alelnöke egyetért Bajnai Gordon miniszterelnök azon kijelentésével, hogy Václav Klaus cseh elnök eljárása nem kívánatos és hátráltatja Európa kilábalását a gazdasági válságból. A politikus a HírExtrának kifejtette, világos, hogyha akármilyen hivatkozással, de Csehország nem írja alá a Lisszaboni Szerződést, az feltartja a folyamatot.

Úgy véli, az európai integráció az uniós alapszerződés arról szól, hogy egy-egy ország nagyobb léptékben tudja-e elképzelni a jövőjét vagy sem. Klaus ebben a hozzáállásában Kozma befelé fordulást lát, ami egy egységesülő Európában nem segíti az együttműködést.

A differenciálatlanság a gond

Az MSZP-s képviselő ettől függetlenül elismeri, ez egy bonyolult ügy. "A Benes-dekrétumok egy állam megalakulásával összefüggő szerződésrendszert foglalnak keretbe. Egy ilyenre egy állam mindig érzékeny. A dekrétumok csak néhány ponton tartalmaznak olyan rendelkezést, amelyet a történelem fölülírt és az európai demokratikus normák is túlhaladottá tettek” – mondja Kozma József.

A politikus ezért nem lát abban kivetnivalót, hogy ennyire ragaszkodik hozzá az cseh államfő. A problémát Klaus kijelentésével kapcsolatban a differenciálatlanságban látja. Hiszen – mint mondja – Klausnak tudnia kellene, hogy bármit, amit ezzel kapcsolatban mond, az jelentős érzékenységet sért ebben a térségben van. Persze ezzel minden bizonnyal tisztában van – véli Kozma.

Éppen ezért a külügyi bizottság alelnöke úgy gondolja, ilyen differenciálatlanul nem lehet támogatni Klaus elképzeléseit: „ha felveti, hogy ezzel a kérdéssel foglalkozzunk, és az unió nézzen rá az ügyre, akkor mi természetesen abban vagyunk érdekeltek, hogy tárgyaljunk róla.”

Ha van eszük, aláírják

Hogy az Európai Unió miként dönt a kérdésről egyelőre nem tudni, de az elkövetkezendő hetek bizonyosan a cseh elnök és az unió tárgyalásairól fognak szólni. Mivel egyetlen államnak kell csupán aláírnia a szerződést, a cseheken most óriási a nyomás. Csehország pedig valószínűleg többet nyerhet, ha végül valamilyen megállapodás keretében, de aláírja a Lisszaboni Szerződést, mintha rajta bukna el az egész.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását