2024. május 6. - Ivett, Frida

Janukovicsot támogatják

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) Viktor Janukovicsot támogatja az ukrajnai elnökválasztási kampányban, mert a szervezet vezetése szerint az államfőjelöltek közül egyedül a Régiók Pártjának (PR) vezetője jeleníti meg markánsan a kisebbségi érdekeket.
2009. október 11. vasárnap 14:50 - HírExtra
Janukovics elnökjelöltségének támogatásáról az UMDSZ elnökségi ülése határozott. A testület gyakorlatilag vita nélkül hozta meg egyhangú elvi döntését - adta hírül hétvégén megjelent számában az ungvári Kárpáti Igaz Szó című lap. Az újság szerint az UMDSZ következetes marad korábbi irányvonalához, hiszen a legutóbbi elnökválasztáson is Janukovicsot támogatta.

Az UMDSZ azt követően véglegesíti a döntését, hogy az elnökjelölt és a magyar szervezet szerződésben rögzíti a választási együttműködés feltételeit. Az ukrajnai országos szervezetként működő UMDSZ egyebek mellett kérni fogja, hogy megválasztása esetén Janukovics vonja vissza a mostani ukrán vezetés által elfogadott kisebbségellenes, főleg a nemzetiségi oktatást sújtó rendelkezéseket.

Az UMDSZ elnöksége nyilatkozatot fogadott el az ukrajnai nemzetiségek anyanyelvű oktatásával és iskolai nyelvhasználatával kapcsolatban. Ebben a szövetség vezetése sajnálattal állapítja meg, hogy a Timosenko-kormány és annak oktatási minisztériuma tovább folytatja a kisebbségi nyelveknek az oktatás területéről való kiszorítására irányuló tevékenységét. Az UMDSZ szerint ennek legújabb megnyilvánulásaként értékelhető, hogy a kormány kötelezővé tette az ukrán nyelv használatát az állami és önkormányzati tanintézményekben, illetve másodrendűvé fokozta le az anyanyelven történő oktatást azzal, hogy csak az államnyelvet nevezte meg ezen iskolák tanítási nyelveként.

Az UMDSZ elnöksége határozottan tiltakozik a kormányrendelet ellen, követeli annak visszavonását. Amennyiben erre nem kerül sor, nemzetközi szervezetekhez fordul az ügyben. Az elnökség levélben fordul Viktor Juscsenko államfőhöz, hogy tegyen lépéseket az alkotmányosság helyreállítása érdekében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását