2024. június 8. - Medárd

Megkezdődtek a tömeges oltások

Kína a világ országai közül elsőként kezdte meg a lakosság új influenza elleni tömeges beoltását; a kínai illetékesek "általánosságban véve" biztonságosnak minősítik az oltóanyagot, de - mint mondják - nem lehet kizárni káros mellékhatások megjelenését.
2009. október 7. szerda 15:42 - HírExtra
Az oltási kampányt a diákok, a tanárok, valamint a krónikus betegségekben szenvedők körében kezdték meg. Szeptember végén a fővárosban már több mint tízezer diákot oltottak be, s megkapta védőoltást - minden komplikációtól mentesen - az a mintegy százezer ember is, akik október elején résztvevői voltak a kínai kommunista állam megalapításának 60. évfordulós ünnepségeinek.

Kínai szakemberek ugyanakkor megjegyezték, hogy vannak még bizonytalansági tényezők az olyan "érzékeny csoportok" körében, mint a terhes nők vagy a szoptatós anyák.

"Általánosságban véve az oltóanyag biztonságos" - nyilatkozta korábban a kínai egészségügyi minisztériumhoz tartozó szakintézmény igazgatója Pekingben. Hozzátette, hogy nem lehet kizárni káros mellékhatások megjelenését. Pekingben ugyanakkor 39 ezer beoltott lakosból csak 14 esetében tapasztaltak ilyen mellékhatásokat. Ezek okát még vizsgálják.

Október végéig Kína várhatóan 26 millió adag újinfluenza-vakcinával fog rendelkezni, s a gyártás második fázisának végén százmillió adag áll majd rendelkezésre.

A hónap elején Sanghajban jelentették be, hogy a kínai kutatók által kifejlesztett oltóanyag a szükséges követelményeknek megfelel, és engedélyezték a tömeggyártását. A készletből először a katonai kórházak kapnak és a területi járványügyi központok.

A kínai járványügyi szakemberek közben azt hangsúlyozzák, hogy a korai, tehát időben történő kezelés a gyógyítás kulcsa, s állítják, hogy hazai fejlesztésű felszerelésük segítségével már a lappangó szakaszban képesek a fertőzés kimutatására, tehát akkor, amikor a betegnél még nem is jelentkeztek tünetek. Egy nyálpróbáról van szó, amely állítólag két órán belül egyértelmű választ ad arra, hogy az illető fertőzött-e.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását