2024. május 4. - Mónika, Flórián

Ma újra a kórházak pénzéről tárgyalnak

Ma ismét tárgyalóasztalhoz ülnek a kórházak és az Egészségügyi Minisztérium vezetői, hogy - a tervek szerint - megállapodjanak az intézmények többletjuttatásáról.
2009. október 7. szerda 07:25 - HírExtra
Mindkét fél bízik a megbeszélés sikerében, azonban azt, hogy biztosan létrejön az egyezség, kijelenteni nem lehet. Az MTI úgy tudja, a kórházak részéről csak akkor írják alá a megállapodást, ha a kormány kötelezettséget vállal arra, hogy akár a költségvetési törvénytervezethez benyújtott módosító indítvány(ok) formájában, vagy "bármilyen formában" a plusz pénz megjelenik a jövő évi költségvetésben.

A hetek óta tartó tárgyalás-sorozat után múlt héten már körvonalazódott egy megállapodás-tervezet a kormány és az intézményi érdekképviseletek vezetői között. Ennek értelében még októberben az intézmények megkapják a tárca által ajánlott 4,5 milliárdot, majd még ez év decemberében további forráshoz jutnak a kórházak, de ez a kifizetés már a jövő évi költségvetés terhére történne. Szintén rögzítették az előzetes megállapodásban, hogy januárban - megint csak a 2010-es büdzsét terhelve - a gyógyító intézmények egyhavi plusz finanszírozásban részesülnek, továbbá idén november 1-jétől visszaállítják az áprilisban eltörölt teljesítményvolumen-korlátot.

Arról is még zajlanak az egyeztetések, hogy mekkora teljesítményt, milyen alapdíjon fog biztosan finanszírozni a biztosító november 1-től. "Ha nem látjuk az összeget, akkor nem tudjuk, mit osszunk mivel" - fogalmazott egy kórházigazgató az MTI-nek.

A kórházak 25,5 milliárd forintot kértek a kormányzattól plusz juttatásként, mert véleményük szerint e nélkül már az intézmények működése és a betegellátás kerülne veszélybe. A kabinet kezdetben 4,5 milliárd forintot ajánlott, a múlt héten azonban megszületett a megállapodás-tervezet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását