2024. április 28. - Valéria

Inkább legyen a munkahely biztos és veszélyes - az EU polgárai szerint

Az Európai Unió polgárainak az új munkahely kiválasztásakor a munkahely biztossága és a fizetés szintje fontosabb, mint a biztonságos és egészséges munkakörülmények: ez a tényező a munkaidő előtt a harmadik helyen végzett az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (EU-OSHA) felmérésében.
2009. október 6. kedd 16:37 - HírExtra
A kutatásból kiderül az is, hogy tíz európaiból hat arra számít, hogy a globális gazdasági visszaesés ront a munkakörülményeken is, különösen a munkahelyi biztonságot és egészségvédelmet illetően. A válaszadók 75 százaléka úgy véli, hogy a megbetegedéseket bizonyos mértékben a munka okozza.

A felmérés szerint a magyar válaszadók 20 százaléka vélte úgy, hogy a válság hatására nagymértékben romlik a munkahelyi biztonság és az egészségvédelem. További 42 százalékuk szerint csak bizonyos mértékben, míg 28 százalékuk azt válaszolta, nem igazán. A magyarok 67 százaléka a fizetés szerint választ új munkahelyet, míg 43 százalékuk a biztonságot helyezi előtérbe. További 19 százaléknak a biztonságos és egészséges munkahely a legfontosabb.

Az elemzés szerint némi bizakodásra ad okot, hogy az emberek számos tagállamban, különösen az EU-15 országaiban jól tájékozottnak tartják magukat a munkahelyi kockázatokkal kapcsolatban, és a válaszadók 57 százaléka véli úgy, hogy a munkahelyi egészség és biztonság szintje javult az elmúlt öt évben.

A közvélemény-kutatás a munkahelyi biztonság és egészségvédelem kérdésével kapcsolatos hozzáállás nemek szerinti különbségeit is feltárta. A válaszadók közül a férfiak új munkahely választásakor a 61, illetve 55 százalékos arányban a fizetést és a munkahely biztosságát tekintették a legfontosabb tényezőnek, a nők körében mért alacsonyabb 53, 51 százalékos értékekkel szemben. A nők viszont nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a munkaidőnek.

A felmérés szerint a nőket fenyegető munkahelyi biztonsági és egészségi kockázatokat gyakran alábecsülik és figyelmen kívül hagyják. Ők azok, akik újabb és újabb kihívásokkal szembesülnek a munka világában, s akiket még mindig aránytalanul nagymértékben sújt az úgynevezett kettős műszak terhe, ami a munkaidőnek a családi élettel való nehéz összeegyeztethetőségéből adódik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását