2024. május 3. - Tímea, Irma

Nagy bajba kerülnek a kéttannyelvű iskolák

Megszűnne a következő tanévtől a két tanítási nyelvű képzések támogatása a költségvetés tervezete szerint; az iskolák úgy vélik, nem lehet menet közben kihúzni a talajt a diákok lába alól - írta pénteki számában a Népszabadság.
2009. október 2. péntek 07:25 - HírExtra
A költségvetési törvény tervezetében ugyanis már nem szerepel támogatási összeg erre a célra.

A lapban Tatai Tóth András, az MSZP oktatási munkacsoportjának vezetője azt mondta: a két tannyelvű oktatás nem számít oktatási alapfeladatnak. Nem akarják beszüntetni a két tannyelvű képzést, de a finanszírozására máshonnan kell forrást találni - az önkormányzatoknak vagy a szülőknek kell állniuk a költségeket.

Magyarországon 22 éve folyik két tannyelvű képzés: az első angol nyelvű oktatás 1987-ben indult el a budapesti Karinthy Frigyes Két Tanítási Nyelvű Gimnáziumban és Sárospatakon. Ma több mint száz iskolában működnek két tanítási nyelvű osztályok. Ezekbe mintegy 30 ezer diák jár, akik általában öt tárgyat idegen nyelven tanulnak, és idegen nyelven is érettségiznek.

Mivel ez csoportbontásokat igényel, több pedagógusra van szükség, ezért drágább ez az oktatási forma.

Az idejárók után kiegészítő támogatást is kaptak a fenntartók. Ennek összege az előző tanévben 74 ezer forint volt, az idén 68 ezerre, januártól a tervek szerint 64 ezerre csökken, 2010 szeptemberétől pedig teljesen megszűnik - írta a Népszabadság.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását