2024. április 24. - György

Varga Mihály: nincs kőbe vésve a hiánycél

Varga Mihály szerint egy hiteles és reális gazdasági program indokolttá teheti, hogy a jövő évi hiánycél ne legyen "kőbe vésve". Az Orbán-kormány egykori pénzügyminisztere az MTI-nek adott interjújában elmondta, hogy a 2010-es költségvetéshez több száz, az önkormányzatokat, az egészségügyet és az oktatást, valamint a környezetvédelmet érintő módosító indítványt ad be a Fidesz.
2009. október 1. csütörtök 10:06 - HírExtra
A költségvetés visszavonásával kapcsolatban kifejtette: a Bajnai-kabinet által benyújtott büdzsével a Fidesz nem ért egyet, és ha kormányra kerül, vagy visszavonja, és újat alkot, vagy pótköltségvetést készít; hogy milyen technikát választanak, azt majd az adott helyzetben döntik el. Annyit előlegezett meg, hogy a pót- vagy új költségvetés előkészítésével kapcsolatos munkát már elkezdték, "nem a sötétbe ugranak".
Arra a kérdésre, hogy a Fidesz szerint a hiánycél kőbe van-e vésve, a párt alelnöke közölte: nincs. Szerinte egy hiteles, reális gazdasági forgatókönyv mellett érdemes a hiánycélt akár "nagyobb összegre venni", mert lehet olyan beruházási, munkahelyteremtő része egy programnak, amely ezt a lépést indokolttá teheti.

Kifejtette, hogy a Fideszben jelenleg két koncepció fut egymással párhuzamosan: a családi adózás rendszere, illetve az egykulcsos adóztatás. Mint mondta, majd a választási program elkészültével derül ki a végleges álláspont, de hangsúlyozta, ő maga el tud képzelni olyan megoldást, amely egyszerre érvényesíti a demográfiai és az adózási szempontokat.

A múlt hétvégi Közgazdász vándorgyűlésen elhangzottakkal kapcsolatban azt mondta: már 2001-ben dolgoztak a Pénzügyminisztériumban egy egykulcsos koncepción, de nem a bevezetés szándékával, hanem hogy kiszámolják, mivel járna, ha a kedvezményeket kivennék az adórendszerből, és csak egy adókulcs lenne.

A mostani kabinettől örökölt helyzet is befolyásolja majd azt, hogy egy következő kormány mikortól tud adót csökkenteni - mondta, hozzátéve: kell egy leltárt készíteni arról, mi maradt a kasszában, mekkora a garanciavállalások mértéke, hiszen nagyon sok kétes garanciavállalása van a Bajnai-kormánynak.

Az Országgyűlés költségvetési bizottsága elnökeként jelezte: a Fidesz-frakció a költségvetéshez több száz, elsősorban az önkormányzatokat, az egészségügyet és az oktatást, valamint a környezetvédelmet érintő módosító indítványt ad be.

Arra a kérdésre, hogy e területekre honnan csoportosítanának át, azt válaszolta, szerintük túlzottan magas a 325 milliárd forintos tartalék. Kifejtette: nem tartható az az eljárás sem, hogy a kormány ezt az összeget kivonja a parlament hatásköréből, és saját maga osztja el. A forrásokról szólva kiemelte még, nincs szükség több mint 40 milliárdos kormányzati informatikai kiadásokra; emellett pedig a Fidesz spórolna a kamatkiadásokon, és - sorolta - van lehetőség arra is, hogy adócsökkentésben gondolkozzanak.

Emlékeztetett, hogy a Fidesz négy alapelemre építi a gazdaságpolitikáját: hitelesség visszanyerése, fiskális konszolidáció, azaz az államháztartás rendbe tétele, versenyképesség-javító lépések, azon belül adócsökkentés és egy gazdaságpolitikai program elindítása, végül pedig az euró bevezetésének előkészítése, "tehát egy olyan hiteles csatlakozási pálya felvázolása, amelynek a végén tudunk mondani egy időpontot".
A kormányváltás után tervezett lépésekre a növekedésből, hitelességből, kisebb bürokráciából és kisebb korrupcióból lesz forrás - mondta. Hozzátette: amikor 1998-ban a Fidesz-kormány átvette az ország vezetését, egy-másfél év után tudta a növekedést stabilizálni, ma azonban a helyzet rosszabb, "de, ha soha nem kezdjük el, soha nem lesz növekedés ebben az országban".

Varga Mihály vitatta, hogy Magyarország visszanyerte volna hitelességét, stabilitását. Mint mondta, ő személy szerint nem látja a stabilitás jeleit, hiszen "tíz forintokat leng ki a forint per euró árfolyam". Másrészt szerinte azért sem lehet stabilitásról beszélni, mert az országban 10 százalék felett van a munkanélküliség. Harmadsorban az IMF-hitel és az államadósság mértéke sem a stabilitást támasztja alá. Szerinte, ha jövőre a piaci hangulat nem változik meg alapvetően, akkor az ország külső intézményi segítség nélkül nem tudja lefedezni az államadósságát.

Megerősítette, ha a Fidesz kerül kormányra, visszavonja az ingatlanadót és hozzányúl a családtámogatási rendszerhez. Arra a felvetésre, miszerint a 13. havi nyugdíjat visszaállítják-e, azt mondta: az a fontos, hogy a nyugdíjasok ne járjanak rosszabbul, annak nincs jelentősége, hogy 12 vagy 13 hónap alatt kapják meg ezt az összeget. Mint megjegyezte: a Fidesz olyan lépéseket hoz majd, amelyek a nyugdíjak reálértékét stabilizálják.

A közszféra 13. havi bérével kapcsolatban ismételten leszögezte, nem tudják, milyen helyzetet örököl majd egy esetleges Fidesz-kormány, "kifosztott kasszával minden döntést jobban át kell gondolni".

Az IMF-hitel újratárgyalását firtató kérdésre azt mondta: "kettőn áll a vásár". A jegybank volt alelnökét, Szapáry Györgyöt kérték fel arra, hogy folyamatos legyen a kapcsolat a Nemzetközi Valutaalappal, de - mint rámutatott - a szervezet szerepköréből fakadóan a kormányokkal tárgyal. Megjegyezte, hogy a Fideszt nem vonták be a 2008. novemberi szerződés előkészítésébe, arról tájékoztatást sem kaptak, vagyis "most még ismeretlen tartalmú dologról beszélünk, nem tudjuk, hogy pontosan mi van a szerződésben, és van-e olyan záradéka, amit nem ismerünk".

Közölte azt is: jelenlegi formájában a Fidesz leállítaná a sukorói kaszinóberuházást, de szerinte ezt már a Bajnai-kormánynak meg kellene lépnie, hiszen az Állami Számvevőszék is jelezte, hogy a földügylet semmis.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását