2024. május 23. - Dezső

Bölcskei: a kormány nem kezeli a bizalmi válságot

A kormány nem kezeli a legfontosabb válságot, a bizalom hiányát a társadalom legkiszolgáltatottabb rétegeiben - jelentette ki Bölcskei Gusztáv református püspök csütörtökön Budapesten, az Október a reformáció hónapja című programsorozat nyitónapján tartott sajtótájékoztatón.
2009. október 1. csütörtök 19:23 - HírExtra
"Úgy érezzük, hogy azok az intézkedések, amelyek a jövő évi költségvetésben megfigyelhetők, arra jók, hogy a kormány túlélje a hátralévő időszakot" - mondta a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, hozzátéve: nem látják, hogy olyan intézkedések születnének, amelyek a legelesettebbeknek is segítenének túlélni a válságot.

A püspök annak kapcsán, hogy a kormány jövőre ideiglenesen felfüggeszti az 1+1 forint alapú egyházműködési finanszírozási rendszert, azt közölte: folyamatos és tudatos szétzilálása folyik azoknak a közösségeknek, amelyek megpróbálják "a társadalom önfenntartó képességét őrizni".

A rendszer ideiglenes felfüggesztését kedden jelentette be a kormányszóvivő, miután Bajnai Gordon miniszterelnök és a kormányzat képviselői megbeszélést folytattak a történelmi egyházak képviselőivel a Parlamentben. (A rendszer lényege: amennyit az adózó a személyi jövedelemadó egy százalékaként az egyházaknak felajánl, ugyannyit kapnak az egyházak a költségvetésből.)

Szollár Domokos a keddi megbeszélés után közölte: a döntés azt jelenti, hogy visszaáll a vatikáni szerződésben meghatározott mérték, vagyis az adózók személyi jövedelemadójának 0,5 százalékáig egészíti ki a kormány az egyszázalékos felajánlásokat. A lépést a kormányszóvivő a nehéz gazdasági helyzettel indokolta. Mint kérdésre válaszolva elmondta, a teljes egyházfinanszírozási rendszerben csaknem 2,1 milliárd forinttal lesz kevesebb 2010-ben, mint az idén. Ennek döntő része, több mint 1,3 milliárd az szja-változásnak tudható be.

Bölcskei Gusztáv csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: méltatlan az az eljárás, hogy az egyházak képviselői nem tudták tájékoztatni az újságírókat a keddi megbeszélés után. A püspök elnézést kért ezért az újságíróktól.

Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője szerint a lehető legrosszabbkor történik az egyházaknak nyújtott forrás csökkentése, mert - mint mondta - az egyszázalékos adófelajánlások mértékének látványos növekedését az abszolút összeg csökkentése kíséri, ahelyett, hogy a szimpatizánsok, a hívek azt látnák: felajánlásaik révén ez az összeg nő.
A "kapitalizmus válsága" kapcsán szólt arról: a reformáció azt üzeni, hogy van felelős kapitalizmus, "van olyan pénzügyi gondolkodás, ami jól sáfárkodik az összegyűjtött javakkal". Az egymás iránti megbecsülést össze lehet kötni az önérdeke fogalmával is - jegyezte meg.

Prőhle Gergely azt mondta, hogy az egyházak jelenleg ellentmondásos helyzetben vannak: a forráscsökkenés mellett nő a velük szembeni elvárás. "Az országban tapasztalható elesettség mértéke szinte áhítozik az olyan felelős segítségnyújtásra képes szervezetek iránt, mint az egyházak" - fogalmazott.
Kijelentette: reformáció hónapja azt üzeni, hogy a protestáns kereszténység a modern társadalom egyik letéteményese, akár a pénzügyi politikát, akár a felelősségvállalást tekintve.

Repa Imre, a Kaposi Mór Megyei Kórház főigazgató főorvosa azt hangsúlyozta, hogy szemléletváltásra van szükség több területen. Mint mondta, ez igaz az egészségügyre is, amely nem "pénznyelő automata", hanem egy GDP-termelő rendszer.
Szebik Imre, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) elnöke a programsorozat eseményeiről számolt be. Egyebek mellett elmondta: Ady Endre halálának 90. és Kálvin János születésének 500. évfordulója alkalmából irodalmi és rajzpályázatot hirdettek a protestáns iskolákban.
A sajtótájékoztatón bejelentették azt is, hogy péntek este a Deák téri evangélikus templomban Hálaadás a szabadságért címmel istentiszteletet tartanak a német egység létrejöttének évfordulója alkalmából.

A reformáció hónapjának programja keretében több mint száz rendezvényt - istentiszteleteket, tudományos üléseket, megemlékezéseket, koncerteket, előadásokat - tartanak országszerte. A reformáció emléknapján, október 31-én záruló programsorozatot a MEÖT szervezi. A program alcíme: Biztonság - bizalom - bizonyosság.

Október 31-én világszerte arra emlékeznek, hogy Luther Márton német Ágoston-rendi szerzetes és egyetemi tanár, a reformáció megindítója 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára. Az általa vezetett új irányzat lett az evangélikus vallás alapja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

galamb tamás
2009. október 1. 19:31
holérdekli ezeket milesz később! Tudják nagyon jól addig kell harácsolni amíg lehet, és nem szabad szégyenlősen csinálni! Börtön? Ezeknek? Még ott is tartani őket? Ne legyetek megőrűlve! Tavaszal menekülni fognak ,ebből a nacionalista, antiszemita, anticigányista országból! És még akkor is utánuk kell menni, nehogy a lárváik vissza tudjanak jönni! Ha izraelnek lehet nekünk is lehet! Ezek is embereket irtottak ki, Magyar EMBEREKET!!!!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását