2024. június 17. - Laura, Alida

Sólyom Melbourne-ba érkezett

Melbourne vendége Sólyom László, aki szerdán néhány órás canberrai tartózkodás után érkezett ausztráliai látogatásának utolsó állomására.
2009. szeptember 30. szerda 15:11 - HírExtra
A köztársasági elnököt Canberrában államfőnek kijáró katonai tiszteletadással fogadta az ausztrál főváros katonai repülőterén Quentin Bryce főkormányzó asszony és Kevin Rudd miniszterelnök. Sólyom László és Jon Stanhope, a fővárost magában foglaló szövetségi terület főminisztere virágzó kőrist ültetett abba a nemzetközi arborétumba, amelyet a 2003-as bozóttűzben elpusztult erdő helyére telepítenek a canberrai parlament épületének a közelében.

A főkormányzó díszebéden látta vendégül a magyar államfőt, aki felkereste a károsanyagok kibocsátásának és megkötésének a problémakörével foglalkozó GCCS intézetet (Global Carbon Capture and Storage Institute), amelyet néhány hónapja hoztak létre a széndioxid-kibocsátás csökkentésére kibontakoztatandó nemzetközi együttműködés támogatása érdekében. Sólyom László látogatást tett a canberrai Hadtörténeti Múzeumban, ahol a Háborús Emlékműnél megkoszorúzta az ismeretlen katona sírját.

A köztársasági elnök a kíséretében levő magyar újságírókat arról tájékoztatta, hogy a főkormányzó a kétoldalú kapcsolatok kérdéskörének áttekintésekor kiemelt figyelmet fordított az energetikai együttműködésre. "Ennek kapcsán az egész magyar energetikai helyzetet feltérképeztük, kezdve az orosz gáztól való függőségtől egészen az alternatív energiák használatáig. Ebben különösképp szeretnének élen járni" - emelte ki. Kifejtette, hogy a találkozón a két ország közötti diákcsere-programról is szó volt, amelyet mindketten támogatnak. Sólyom szerint Canberrában van a világ egyik legjobb egyeteme, és sokkal több diáknak és kutatónak kellene egymás országában tanulni és dolgozni.

A magyar elnök péntekig tartózkodik Melbourne-ben, ahol tárgyal majd Kevin Ruddal, az Ausztrál Államszövetség, valamint John Brumbyval, Victoria állam miniszterelnökével. Sólyom László kétszer is találkozik a helyi magyarság képviselőivel, tárgyal a Victoria állami ellenzék egyik vezetőjével, hajókiránduláson vesz részt, és felkeres egy vadasparkot, majd pénteken hazautazik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását