2024. május 5. - Györgyi

Növekszik az éhező gyermekek száma

A klímaváltozás következtében négy évtized alatt 25 millióval több éhező gyermekre kell számítani, elsősorban a globális felmelegedés által súlyosabban érintett afrikai és ázsiai területeken - derül ki egy szerdán megjelent kutatási eredményből.
2009. szeptember 30. szerda 21:41 - HírExtra
A Nemzetközi Élelmiszerpolitikai Kutató Intézet (IFPRI) beszámolója szerint a klímaváltozás hatásai nélkül is az 5 éven aluli korosztályból 2050-re mintegy 113 millió gyermek lesz alultáplált. Ehhez képest a klímaváltozást is számításba véve 20 százalékkal több éhezőre kell számítani.

A globális felmelegedés 15 millió afrikai gyermek alultápláltságát okozhatja. Az éghajlatváltozás elsősorban a fekete-afrikai és a dél-ázsiai országok mezőgazdaságát sújthatja.

Az intézet éppen ezért az öntözéssel és vidékfejlesztéssel kapcsolatos kutatásaihoz keresi a kormányok és befektetők támogatását, mert ezek azok a legfontosabb területek, amelyek segíthetnek kistermelőknek, hogy többet termelhessenek, és így a piacokra többet vihessenek.

Gerald Nelson, az IFPRI vezető kutatójának reményei szerint a közelgő koppenhágai klímacsúcs résztvevői legkevesebb hétmilliárd dollárt fognak megszavazni arra, hogy a mezőgazdasági termelőket felkészítsék a klímaváltozással várható hatásokra.

Nelson és kollégái szerint a legtöbb beruházásra Fekete-Afrikában lesz szükség, ahol a gyér infrastruktúra mellett a szegény lakosság többsége a mezőgazdaságból tartja fenn magát.

A klímaváltozással Dél-Ázsiában 14 százalékkal terem majd kevesebb rizs, a Szaharától délre eső területeken pedig a kukoricából számítanak 10 százalékkal kevesebb termésre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

bambusz_reni
2009. november 4. 14:53
Sajnos nagyon sok az éhező gyermek, és egyre több lesz, ha nem teszünk semmit, hogy segítsünk nekik. Aki megteheti, segítsen http://kozosen.hu/php/kozosen-a-gyermeketkeztetesert-osz.php
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását