2024. május 7. - Gizella

Irán hamarosan beengedi a megfigyelőket

Irán hamarosan tájékoztatja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ), hogy ellenőrei mikor tarthatnak helyszíni szemlét az új urándúsító üzemben.
2009. szeptember 29. kedd 10:41 - HírExtra
Múlt pénteken került nyilvánosságra, hogy Irán a létező natanzi urándúsító üzeme után már egy második ilyen létesítményt is épít. Barack Obama amerikai elnök követelte, hogy Teherán nyissa meg ezt a létesítményt a nemzetközi ellenőrök előtt. Ali Asgar Szoltaníje, Irán NAÜ-nagykövete azt mondta a BBC-nek hétfőn, hogy az ENSZ-ügynökség ellenőreit "a közeljövőben" beengedik az új urándúsító üzembe, pontos dátumot azonban nem említett.

"Irán minden olyan intézkedést megtett, amellyel garantálni tudja nukleáris létesítményeinek biztonságát" - mondta hétfő este Szalehi, akit az angol nyelvű Press TV iráni állami televízió idézett. "A közelmúltban bejelentett üzemet illetően hamarosan közöljük a nemzetközi ellenőrzés menetrendjét" - tette hozzá.

"Az elveinkkel, vallásunkkal lenne ellentétes, ha atomfegyvert gyártanánk vagy birtokolnánk. 1974 óta mondjuk ezt, hogyan fejezhetnénk ki még ennél is világosabban az álláspontunkat?" - fogalmazott Szalehi.

Az iráni atomprogramról tárgyaló hat nagyhatalom - az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország - képviselői október 1-jén találkoznak Genfben és folytatnak megbeszéléseket Irán képviselőivel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását