2024. június 1. - Tünde

Sólyom László a Paradocsomban

Rotoruába, Új-Zéland geotermikus képződményekkel tarkított vidékének központjába látogatott szombaton Sólyom László köztársasági elnök. Az elnök és kísérete Aucklandból érkezett a városba, ahol először a SCION környezetvédelmi kutató intézetet keresték fel.
2009. szeptember 26. szombat 16:10 - HírExtra
Sólyom Lászlót hagyományos maori üdvözléssel fogadták a létesítményben, amelynek vezetői áttekintést adtak a Magyarországgal is kapcsolatban álló cég tevékenységéről: a hulladék anyagok új termékké való feldolgozásáról, a hatékonyabb erdőgazdálkodási módszerekről, a biofeldolgozókon és bioenergián alapuló bioipari tevékenységről, és egyebek között olyan termékeket mutattak be, amelyek használat után elbomlanak.

Sólyom László ellátogatott a Wai-O-Tapu természetvédelmi területre, amely a geotermikus képződmények és jelenségek gazdag tárházát kínálja a látogatóknak. Szakértők szerint az utóbbi öt évezred legnagyobb vulkánkitörésének utóhatásai alakították ki, és formálják jelenleg is a rotoruai "csodaországot".

A földfelszín repedéseiből gőz, víz és sár szivárog a felszínre, és kisebb-nagyobb tavakban gyűlik össze. Az oldott ásványi anyagok elkülönülésével nagyon változatos a terület színvilága. Rotorua környékén az 1950-es években még több mint 200 működő gejzír volt, mára azonban már csak alig 40 maradt, de még mindig mintegy 1200 geotermikus képződmény - gejzírek, források, iszapfortyogók, kovateraszok, valamint sólerakódások - találhatók ezen a vidéken.

Este az elnököt és kíséretét a mitai maori faluban vacsorán látták vendégül. Az ételeket forró köveken készítették el, s amíg a vacsora készült, egy maori csoport mutatta be Új-Zéland őslakosainak harcművészetét, harci táncait és énekeit. Sólyom László vasárnap Új-Zéland fővárosába, Wellingtonba utazik, majd onnan négynapos látogatásra Ausztráliába látogat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását