2024. április 28. - Valéria

Fidesz: a bőrtönben ülő polgármesternek ne járjon fizetés közpénzen

Törvényjavaslatot nyújt be a Fidesz annak érdekében, hogy börtönben ülő polgármesterek ne kaphassanak fizetést közpénzből - jelentette be Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője és Vattamány Zsolt, a párt VII. kerületi frakcióvezetője kedden Budapesten.
2009. szeptember 22. kedd 13:13 - HírExtra
A Fidesz vasárnap közölte, hogy Hunvald György (MSZP) VII. kerületi polgármester számára február 10. óta - amióta nem jár be a munkahelyére - az önkormányzat havi 742.560 forint juttatást adott, vagyis az előzetes letartóztatása óta eltelt idő alatt összesen 5.940.480 forintot kapott.

Hétfőn "a VII. kerületi testületi ülésen a szocialisták Hunvald György bűntársává váltak, szavazataikkal ugyanis lehetővé vált, hogy (...) a polgármester tovább kapja a fizetését közpénzekből" - mondta a keddi sajtótájékoztatón Vattamány Zsolt, utalva arra, hogy az erzsébetvárosi MSZP-s képviselők a napirendre vételét sem támogatták annak a fideszes indítványnak, hogy függesszék fel a polgármester alapilletményének kifizetését, illetve vonják meg tőle költségátalányát.

A kerületi frakcióvezető szerint a Hunvald György számára az önkormányzat részéről juttatott havi 742 ezer forint több mint arcátlanság, hiszen a polgármester nyilvánvalóan semmilyen munkát nem végez "a rácsok mögött", és hivatalos költsége sem merülhet fel.

Hétfőn a szocialisták visszaéltek hatalmukkal, "a börtönlakó polgármester pártjára álltak" - fogalmazott Vattamány Zsolt, hozzátéve: a következő testületi üléseken is indítványozni fogják a fizetés utalásának megszüntetését. Kérdésre hozzátette: a szocialisták nem igazán indokolták döntésüket arról, hogy miért nem akarták napirendre venni a Fidesz indítványát.

A tájékoztatón Cser-Palkovics András úgy vélekedett, hogy ma csak egy nagyon szűk réteg, a hatalmával visszaélő szocialista politikai elit jár jól, hiszen "több milliót tesznek zsebre az állami vezetők, sokmilliós tanácsadói szerződésekben a holdudvart támogatják, és most az is egyértelműen kiderült, hogy egy börtönben ülő, súlyos bűncselekményekkel vádolt szocialista polgármester is havonta több mint félmilliós fizetést vesz fel".

A frakciótársával, Kontrát Károllyal közösen jegyzett képviselői önálló indítványukról kifejtette: ahhoz, hogy a börtönben ülő polgármesterek ne kaphassanak fizetést közpénzből, a polgármesterek jogállásáról szóló törvényt kell módosítani.

Indítványuk szerint a polgármester, illetve az alpolgármester foglalkoztatási jogviszonya szünetel, ha vele szemben bűncselekmény alapos gyanúja miatt a bíróság jogerősen előzetes letartóztatást, vagy e helyett lakhelyelhagyási tilalmat, házi őrizetet vagy távoltartást rendelt el. Eszerint pedig a jogállásról szóló törvényt kiegészítenék azzal, hogy nem jár díjazás, valamint költségátalány a polgármesternek, alpolgármesternek, ha foglalkoztatási jogviszonya az előzőek alapján szünetel.

Arra a kérdésre, hogy a törvény szerint most jár-e a fizetés Hunvald Györgynek, Cser-Palkovics András közölte: "mi azt gondoljuk, hogy ebben a pillanatban is teljesen egyértelműen van törvényi lehetőség arra, hogy a szocialisták - akár egy testületi ülés tekintetében - döntsenek erről a kérdésről; (...) a szocialisták viszont úgy látszik, visszaélnek a hatalmukkal, visszaélnek azokkal a jogi kiskapukkal, amelyek vannak. Ezt a kiskaput szeretnénk mi becsukni."

A helyettes szóvivő arra a kérdésre, miszerint nem gondolják-e, hogy a polgármestereken túl másokra is ki kellene terjeszteni a törvényjavaslatot, úgy válaszolt: a kérdés teljesen jogos, és meg is kell majd vizsgálni.

A képviselő-testületek munkáltatóként dönthetnek az előzetes letartóztatásban lévő polgármester tiszteletdíjának csökkentéséről, ám hogy ezt milyen mértékben tehetik, abban már nem volt egyetértés az MTI által hétfőn megkeresett jogászok között.
Hunvald Györgyöt hivatali vesztegetés mellett hűtlen kezeléssel, magánokirat-hamisítással, hivatali visszaéléssel és többrendbeli csalással gyanúsítják.

A Népszava múlt csütörtökön azt írta, hogy a Hunvald Györgyhöz köthető vagyon zár alá vételéről döntött a nyomozati bíró. A lap értesülését Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője megerősítette, hozzátéve, a döntés nem jogerős, ellene a jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő polgármester védője fellebbezett.
Az ügynek 21 gyanúsítottja van, közülük szeptember elején Kardos Pétert - a pénzügyi bizottság volt elnökét - kiengedték az előzetesből, és a kényszerintézkedést lakhelyelhagyási tilalomra változtatták - írta a Népszava.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását