2024. április 29. - Péter

Növekvő államadósság

A recesszió következtében átlagosan tíz százalékponttal növekszik a közép-európai hármak - Magyarország, Csehország és Lengyelország - GDP-arányos államadósság-rátája 2010 végéig a tavaly év végi szintekről.
2009. szeptember 21. hétfő 13:42 - HírExtra
A három országról adott, tízoldalas összehasonlító értékelésében a legnagyobb európai hitelminősítő azt jósolta, hogy a világgazdaság egészének teljesítménye az idén 3,3 százalékkal esik reálértéken a tavaly mért 1,8 százalékos globális reálnövekedés után.

Ebben a helyzetben a Fitch Ratings azzal számol, hogy az általa besorolással ellátott szuverén adósok "hatalmas többségének" költségvetési helyzete romlani fog az idén a tavalyihoz képest.

A hitelminősítő szerint az idén a 27 tagú Európai Unió egészében, súlyozás nélküli átlagot számolva 4,1 százalékponttal növekszik a GDP-arányos államháztartási hiány, amely átlagosan 5,7 százalék lesz.

A Fitch Magyarországon 6,7 százalékos, Csehországban 4,5 százalékos gazdasági visszaesést jósol reálértéken 2009-ben; Lengyelországban 0,8 százalékos növekedést vár. A hitelminősítő hétfői előrejelzésében 2010-re 1,0 százalékos cseh és 1,5 százalékos lengyel növekedést, Magyarországon 0,4 százalékos GDP-csökkenést valószínűsít.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását