2024. május 26. - Fülöp, Evelin

Áttörés! Újra futottak a lebénult patkányok

Újra futottak azok a gerincagysérülésen átesett patkányok, amelyeken svájci kutatók kipróbálták új, kísérleti technikájukat.
2009. szeptember 21. hétfő 19:01 - HírExtra
A sérült patkányok folyamatos elektromos ingerlést és gyógyszereket kaptak, aminek köszönhetően a bénulást követő egy héten belül újra tudtak futni, hátsó lábukon viselve egész testük súlyát. Néhány hetes tréning után a rágcsálók akár 30 percig is képesek voltak megállás nélkül futni - írták a kutatók a Nature Neuroscience című szaklap vasárnap megjelent számában.

Figyelemre méltó, hogy az állatok az agyi jelek hiánya ellenére reagáltak az ingerekre, például amikor megfordították a taposómalom forgásirányát, visszafelé kezdtek lépegetni. "Ez azt jelenti, hogy a gerinc ideghálózata szinte átvette a kognitív feldolgozás képességét. Észleli, hogy a környezet változik, és úgy közvetíti az információt, hogy módosítja az izmok aktiválásának módját" - mondta el Gregoire Courtine, a Zürichi Egyetem kutatója.
Ez az első alkalom, amikor sikerült helyreállítani a sérült állatok normális vagy közel normális funkcióit.

A kutatók most beültethető idegi protéziseket terveznek - elektródák sorát -, amelyek második bőrként szolgálnának a hátgerinc és a gerincagy között. A három centiméter hosszú, mindössze egytized milliméter vastagságú szál, amelyet alkalmaznának, a kifejlesztők szerint "minimálisan invazív". Courtine és csoportja már patkányokon teszteli az idegprotézist, úgy vélik, pár éven belül embereknél is kipróbálhatják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását