2024. április 28. - Valéria

The Ship of Fools az A38-on

Különleges audiovizuális koncert helyszíne vasárnap este a fővárosi A38 állóhajó: a The Ship of Fools (A bolondok hajója) zenés darabot, amely egy 550 éve íródott regény alapján készült, egy művészházaspár adja elő; Alexander Hacke, aki az Einstürzende Neubauten német kultzenekar alapító tagja volt, és felesége, Danielle de Picciotto sokoldalú amerikai művész az előadás előtt interjút adtak az MTI-nek.
2009. szeptember 20. vasárnap 22:12 - HírExtra
A bolondok hajója című könyvet Sebastian Brant német író 1458-ban írta, a könyv az európai irodalomtörténet első bestsellere volt; akkor született, amikor Mátyás király hatalomra került.

Alexander Hacke az MTI-nek elmondta: a regényre párja, Danielle hívta fel a figyelmet, nem sokkal azelőtt, hogy (a jövő héten újra Budapesten fellépő) brit Tiger Lillies együttessel megvalósult közös projektjüket, a H.P. Lovecraft történeteiből készült Mountains of Madness audiovizuális showműsort 2005-ben bemutatták.

"Ezen felbuzdulva Danielle-lel szerettünk volna egy újabb audiovizuális előadást csinálni, amelyben a zene és a képek egyformán fontosak, kiegészítik egymást. A The Ship of Fools-t azért is szeretjük, mert bár a regény több mint 500 éve született, a benne foglalt mondanivaló ma is elképesztően aktuális" - hangoztatta Hacke.

Danielle de Picciotto hozzátette: Foucault egyik művében olvasott az őrültek hajójáról, és rögtön érezte, hogy a téma tökéletes lesz a feldolgozásra, a mába ültetésre.

"Sebastian Brant regényében minden őrült különbözik egymástól. Ez lehetőséget adott számunkra, hogy a különbözőséget eltérő stílusú zenékkel és képekkel is érzékeltessük. Alex több évtizedes, műfajokon átívelő zenei tapasztalatait jól tudtuk kamatoztatni, hiszen az ipari zenétől induló Einstürzende Neubauten mellett dolgozott együtt török együttesekkel, volt egy country-t játszó projektje és egyéb rockos dolgai, én pedig a kortárs művészetekkel, a filmmel foglalkoztam behatóbban" - jegyezte meg Danielle de Picciotto.

Arra a kérdésre, vajon a regény miért volt olyan nagy hatással számos rockelőadóra (többek között a Greatful Deadnek, a World Party-nak, John Cale-nek és Robert Plantnek is van Ship of Fools című dala), De Picciotto úgy vélekedett, talán azért, mert a könyv politikai, vallási, filozófiai és irodalmi kérdéseket egyaránt felvet, és a művészek ezekre szívesen reflektálnak. Alexander Hacke ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: a történet tele van metaforákkal, a bolondok hajója azonnal képek sokaságát generálja az emberben.
"A történet megírása idején a bolondok számára semmiféle menedék, intézményes elkülönítés nem létezett, kórházak, gyógyintézetek egyáltalán nem voltak, ezek évtizedekkel később jöttek csak létre. Úgy zárták ki őket a társadalomból, hogy mindenféle különösebb szempontok nélkül hajóra ültették őket és így küldték őket a halálba" - mondta Hacke. Felesége, aki a berlini Love Parade egyik társalapítója is volt, hozzáfűzte: hasonló kirekesztési szándékok manapság is tapasztalhatóak világszerte, például a melegekkel szemben, e tendencia ellen fel kell lépni, hiszen "a béke és a tolerancia megőrzése mindannyiunk kötelessége".

Danielle de Picciotto kiemelte, hogy az audiovizuális előadásmód számukra a művészi szabadságot jelenti, nincsenek előttük korlátok, meg tudják valósítani elképzeléseiket. Hacke szerint a műfajok, a határok megszűntek, és végre eljött az idő új dolgok kifejlesztésére a művészetben.

"Szeretem Budapestet, többször jártam itt az Einstürzende Neubautennel, de most nem csak ezért hoztuk az előadást a régióból egyedül a magyar fővárosba. Nagyon inspiráló számunkra, hogy a bolondok hajóját most éppen egy hajón adhatjuk elő" - magyarázta a német multiinstrumentalista zenész. (Szeptemberben Helsinkiben és Berlinben léptek fel, októberben Mallorcán és Milánóban, novemberben ismét Berlinben, decemberben pedig Kanadában lesz előadásuk több városban.)

Alexander Hacke az MTI kérdésére elmondta, hogy az 1980-ban alakult és a ma napig aktív német kultzenekar, a Blixa Bargeld vezette avantgárd Einstürzende Neubauten, amely többször is koncertezett már Magyarországon, jövőre ünnepli harmincadik születésnapját.

"Ipari zenét játszó zenekarnak aposztrofáltak minket, de tudni kell, hogy sem a műfaj, sem ez a kifejezés nem létezett, amikor elkezdtük. Érdekes időket éltünk akkor Nyugat-Berlinben, fiatalok voltunk, tele energiával, agresszióval, motivációval, érzelemmel, nem csoda, hogy ilyen kemény, zajos és radikális zenét produkáltunk. Az azóta eltelt három évtizedben sok minden történt velünk, sokfélét kipróbáltunk, a zenénk is finomodott. Megtanultuk, miként csatornázzuk be energiáinkat" - mondta csapatáról Hacke.
A zenész magyarázatot adott arra is, miért szerepel a Neubauten egyik legutóbbi lemezén, a The Jewels címűn egy Magyar Energia című szám. Mint megjegyezte, Bargeld néhány évvel ezelőtt, talán a gázszállítási problémák kapcsán sokat halotta ezt a szókapcsolatot emlegetni a rádióban és a tévében, és ez megihlette.

"Jövő ősszel, a harmincadik születésnapon valószínűleg ismét fellépünk Budapesten. Új Einstürzende Neubauten-albumról nincs szó" - szögezte le Alexander Hacke.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását