2024. május 22. - Júlia, Rita

Évezredek viselete

Képzeletbeli időutazáson vehetnek részt azok, akik vasárnap ellátogatnak a százhalombattai régészeti parkba.
2009. szeptember 19. szombat 08:10 - HírExtra
A különleges program a régi technikák elsajátítását célzó kézműves foglalkozással kezdődik. A gyapjúmosástól a fonalfestésig olyan egyedülálló textilkísérleteket mutatnak be a jelenlévőknek, melyek lényege, hogy a gyapjúfonalat a környéken ma is fellelhető őshonos növényekkel festik.

A programon résztvevők kipróbálhatják a gyapjú mosását, kártolását, fonását, festését és „pecsétlőzős” díszítését is. Érdekesnek ígérkezik a bronzkori ékszerkészítés rejtelmeibe való bepillantás, illetve az őskori játékokba való bekapcsolódás, amit „korabeli” ételkóstoló követ. A rekonstruált kemencéből kikerülő lepényt nemigen kell majd kínálgatni - mondta el Dobos Ágnes, a „Matrica” Múzeum sajtóreferense pénteken az MTI-nek.

A délutáni órákban viselettörténeti bemutatóra kerül sor. Az egyes régészeti korszakokra jellemző férfi- és női ruhadarabokhoz sajátos kommentár és zene társul majd, így könnyebben igazodnak el az érdeklődők az alapanyagok, színek, szabások, ékszerek és viselésük kavalkádjában.

A bemutatandó ruhadarabok ismert régészeti leletek alapján készültek, ezért kerülhet a nézők elé például a franchauseni nő, a hallstatti sóbányász, vagy a hochdorfi fejedelem ruházata. A múzeum restaurátorainak segítségével folyó ruharekonstrukciós „program” eredményeként a meglévő kollekció évről évre újabb értékes darabokkal gazdagodik – fűzte hozzá a sajtóreferens, aki szerint az élmény fokozható, hisz a budapesti Vigadó térről indulva dunai szárnyashajóval is megközelíthető a százhalombattai régészeti park.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását