2024. április 24. - György

Barroso megfenyegette az országot

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szombaton Dublinban figyelmeztetett: ha az írek ismét nemmel szavaznak a lisszaboni szerződésről tartandó népszavazáson, országuk elveszítheti az európai biztos jelöléséhez társuló automatikus jogot.
2009. szeptember 19. szombat 20:31 - HírExtra
"Az egyetlen mód, amellyel Írország biztosíthatja, hogy továbbra is legyen biztosa, az, ha igennel szavaz" a lisszaboni szerződésre. Ellenkező esetben csökkentenünk kell a biztosok számát. Ez benne van a jelenlegi szerződésekben, és törvényi kötelességünk, hogy megtegyük" - fejtette ki Barroso a The Irish Times című lapnak adott interjúban. Írországban október 2-án tartják a második népszavazást a lisszaboni szerződésről.

Az előző népszavazáson, 2008 júniusában, az írek 53,4 százaléka szavazott nemmel, valóságos sokkot kiváltva Európa-szerte. A 27 tagállam közül Írország az egyetlen, ahol az alkotmány értelmében népszavazás szükséges a szerződés ratifikálásához.

Az Európai Unió garanciákat adott Dublinnak az írek aggodalmaival kapcsolatban több területen, így az ország katonai semlegessége, adórendszere, a művi terhesség-megszakítás tilalma és európai biztos jelölése kérdésében. A garanciák tették lehetővé a második népszavazás megszervezését.

Egy pénteken közzétett felmérés szerint a két hónap alatt az igenek aránya 6 százalékponttal 53 százalékra nőtt. A nemek aránya is növekedett, ha lassabban is, 26 százalékra, míg a határozatlanok a megkérdezettek 21 százalékát tették ki.

Barroso szombaton jelentette be, hogy 14,8 millió eurós támogatást nyújtanak a Dell amerikai számítástechnikai vállalat 2400 volt ír alkalmazottjának. Az Európai Bizottság elnöke ellátogatott a közép-írországi Limerickbe, ahol a Dell az év elején bejelentette üzeme bezárását és 1900 munkahely megszüntetését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását