2024. május 27. - Hella

VDSZSZ: javítani a vasútbiztonságot

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) azonnali intézkedést kért a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól (NKH) a vasútbiztonság javítása érdekében - közölte a szakszervezet pénteken.
2009. szeptember 18. péntek 15:11 - HírExtra
A VDSZSZ közleménye szerint a MÁV Zrt. Vasútbiztonsági Osztálya is úgy vélekedik, hogy nem biztonságos a vasúti közlekedés. A MÁV Zrt. a VDSZSZ közleményére reagálva visszautasította a szakszervezet állítását. A MÁV szerint a VDSZSZ megalapozatlanul próbál riadalmat kelteni az utazók körében, és rontja a vasúti közlekedés jó hírét.

A szakszervezet szerint a MÁV fővonali hálózatán a mozdonyvezetők esetleges hibáját korrigálni hivatott úgynevezett "Egyesített Éberségi és Vonatbefolyásolási Berendezés" valójában csak a nevében teljesíti azt, amit a gyakorlatban tudnia kellene. Emlékeztetnek arra, hogy a rendszer harminc éve történt kiépítését megelőzően a mozdonyokon legalább két, forgalmi vizsgával rendelkező munkavállaló teljesített szolgálatot annak érdekében, hogy a baleseti kockázatot minimalizálják.

A VDSZSZ azt követeli, hogy amíg az "Egyesített Éberségi és Vonatbefolyásolási Berendezés" nem működik a hálózaton, addig a mozdonyok vezetőállásain a mozdonyvezetőn kívül ismételten egy második "figyelő" vasutas is teljesítsen szolgálatot.

A MÁV Zrt. leszögezi, hogy a vasúti közlekedés biztonságos, sőt, a közlekedési ágazaton belül a legbiztonságosabb. A vasúttársaság közlése szerint az Egyesített Éberségi és Vonatbefolyásoló Berendezés képes arra, hogy a tilosat mutató jelző mellett elhaladó vonatot megállítsa. A berendezés ebben a formájában alkalmas arra, hogy garantálja a biztonságos közlekedést.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság az MTI megkeresésére türelmet kért, a hatóság hétfőn tud választ adni a feltett kérdésekre.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását