2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Az al-Kaida megfenyegette Németországot

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet ismét megfenyegette Németországot, bő egy héttel az országos parlamenti választások előtt.
2009. szeptember 18. péntek 21:54 - HírExtra
Az ARD televízió birtokába került, pénteki videóüzenetben az al-Kaida arra szólította fel a német kormányt, hogy haladéktalanul vonja ki katonáit Afganisztánból. Ellenkező esetben a szeptember 27-i választások után "rossz ébredéssel", azaz támadással kell számolnia - fenyegetőzött az al-Kaida. A videóüzenet létezését késő este biztonsági szakértők is megerősítették, emlékeztetve arra: a szervezet ez elmúlt hónapokban már több alkalommal is megfenyegette Németországot.

Mindez aláhúzza, hogy az ország a választások közeledtével fokozott veszélyeztetettséggel néz szembe és indokolja, hogy a nagyobb pályaudvarokon, illetve nemzetközi repülőtereken pótlólagos biztonsági intézkedéseket foganatosítottak.

A legújabb fenyegetést az idézett szakértők azért sem tekintették meglepőnek, mert a közelmúltban Afganisztánban a tálib lázadók ellen végrehajtott NATO-légicsapást a német hadsereg, a Bundeswehr ottani parancsnokságának utasítására hajtották végre. A támadás polgári áldozatokat is követelt és a tálibok - mindenekelőtt Németországgal szemben - bosszút esküdtek.

A terrorfenyegetés aligha jön jól az Angela Merkel kancellár vezette konzervatívoknak, akik a német parlamenti politikai erők közül a legerőteljesebb szószólói az afganisztáni német szerepvállalásnak. Afganisztán, illetve az onnan történő kivonulás lehetősége amúgy is szinte az egyetlen külpolitikai téma a német választási kampányban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását