2024. május 26. - Fülöp, Evelin

Zuschlag-ügy: a Táncsics alapítvány nem pénzelte az MSZP kampányt?

A Táncsics Alapítvány 2006 januárjában kiírt pályázata Baja Ferenc közlése szerint nem azt a célt szolgálta, hogy az MSZP országgyűlési képviselőjelöltjeinek választási kampányához nyújtson segítséget.
2009. szeptember 15. kedd 18:30 - HírExtra
Baja Ferenc, aki 2006-től 2008-ig a Táncsics Alapítvány kuratóriumának elnöke volt, azt mondta: "a közösségi kommunikációt elősegítő pályázatnak a baloldali értékek társadalmi megismertetése volt a célja".

Fodor Endre tanácsvezető bíró kérdésére az MSZP-s politikus közölte: a 2006 januárjában kiírt, majd februárban már eredményt hirdető pályázatot csak egyszer írták ki.

Elhangzott, hogy a százmillió forint összegben kiírt pályázaton ötszázezer forintot lehetett esetenként nyerni, de ehhez kellett az adott országgyűlési választókörzet MSZP-s képviselőjének vagy képviselőjelöltjének a támogató aláírása.

Német Zsolt ügyész kérdésére Baja Ferenc elmondta: a pályázaton elnyert összegeket a 2006-os választások előtt átutalták a civil szervezeteknek, de ebben nem volt semmi különlegesség, mert "előfinanszírozott pályázat volt, amivel később kellett elszámolni".
Hangsúlyozta: a Táncsics Alapítvány az MSZP alapítványa, ahol a pályázókat politikailag nem azonosították, de alapként vették, hogy magukat baloldalinak, szociálliberális kötődésűnek valló szervezetek nyújtottak be pályázatot.

A tanácsvezető bíró kérdésére a tanú azt mondta: az ajánlást tevő képviselőjelölt aláírása nem szerepelt szűrőként az alapítványnál, de előnyben részesült az a pályázat, amelyet a körzet MSZP-s országgyűlési képviselője vagy képviselőjelöltje támogatott.
A pályázati felhívásnak azt a kitételét, hogy a pályázathoz csatolni kellett a körzet szocialista képviselőjelöltjének vagy képviselőjének az aláírását, Baja Ferenc azzal indokolta: így "arányosabb térbeli elosztás volt biztosítható" és az ország minden választókörzetében kaphatott civil szervezet támogatást.

Hangsúlyozta, hogy tudatosan nem a pártszervezethez telepítették az ajánlást, mert az túlságosan erős kötődést jelentett volna.

Az MSZP-s politikus beszámolt arról: a pályázatok elbírálását egy külső cég végezte, amely ellenőrizte azt, hogy a kiírásnak megfelelnek-e a pályázatok. Az előminősítés után a héttagú kuratórium döntött. A beszámolók elfogadását és ellenőrzését a külső cég végezte.

A bíró kérdésére válaszolva Baja Ferenc elismerte, hogy Kemecsei Ákos tizenötödrendű vádlott átutalt az alapítvány számlájára egymillió forintot, azonban - mint mondta - ezt az összeget az alapítvány visszautalta, mert a szervezet Kemecsei Ákossal, Baráth Etele szocialista politikus kampányfőnökével nem volt jogviszonyban.

Baja Ferenc beszámolt arról, hogy az alapítvány a Zuschlag Jánoshoz köthető két civil szervezetet bírósági úton felszólította az elszámolásra.

A bíró felidézte Lados István másodrendű vádlott korábbi vallomását, mely szerint 2006. február 9-én egy összejövetelen Baja Ferenc arról tájékoztatta az egy hónappal korábban kiírt pályázat győzteseit, hogy az elnyert pénzekkel az MSZP-alapszervezetek pluszforráshoz juthatnak a választási kampányban. A másodrendű vádlott szerint Baja Ferenc azt mondta az összejövetelen: a pénzt az Országgyűlés biztosítja, és minden pártnak van ilyen alapítványa.

Baja Ferenc válaszában hangsúlyozta: valóban volt egy rendezvény, de a vádlott állításával szemben egy nappal korábban, 2006. február 8-án a Bajcsy-Zsilinszky úton, ahol a már eredményesnek nyilvánított sikeres pályázók vettek részt azért, hogy világossá tegyék mindenki számára a pályázat célját és a pontos elszámolást.
Ezek után a bíró a szembesítést eredménytelennek nyilvánította.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak fiktív civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzésében működtek közre.

Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt 2007. szeptember 21-étől előzetes letartóztatásban van.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását