2024. május 17. - Paszkál

Kumin szerint meg kell hallgatni a jelölteket

A Legfelsőbb Bíróság elnökének jelölt Havasiné Orbán Mária parlamenti frakciók általi meghallgatását szorgalmazta Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) főosztályvezetője pénteken az MTI-nek nyilatkozva.
2009. február 6. péntek 15:25 - Hírextra
A frakcióknak meg kellene hallgatniuk a jelöltet, hiszen ő tudja megadni a válaszokat a felmerülő kérdésekre azoknak a képviselőknek, akik dönteni fognak róla - fejtette ki Kumin Ferenc, aki szerint ez a szocialista frakcióban lehet különösen fontos, hiszen ott merültek fel kétségek Havasiné Orbán Máriával kapcsolatban.

A főosztályvezető emlékeztetett arra, hogy az MSZP az újbóli jelöléskor azt vetette fel, hogy nem látják azt az új körülményt, amely indokolná az újrajelölést.

A decemberi szavazást megelőzően az MSZP-frakció lelkiismereti szavazást rendelt el. Szocialista politikusok korábban kifogásolták Havasiné Orbán Mária reformelképzeléseinek túl gyors menetét, illetve hiányolták a jelölt megfelelő tudományos hátterét.

Az újrajelölés után az MSZP közölte: újból dönteni fognak a jelöltről. Tóbiás József frakcióigazgató azt mondta, kíváncsiak arra, milyen új érvek szólnak Havasiné Orbán Mária jelölése mellett.
Kumin Ferenc elmondta: Sólyom László Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének írott levelében kérte a házelnököt, segítsen abban, hogy a frakciók meghallgassák a jelöltet.

Hozzátette: amikor bemutatták a frakcióvezetőknek Havasiné Orbán Máriát, akkor a képviselőcsoportok vezetői megígérték, hogy meghallgatják a jelöltet.

A KEH főosztályvezetője elmondta, hogy információi szerint az Országgyűlés még nem tűzte ki a főbíró megválasztásának időpontját, de az akár a tavaszi ülésszak első napján, február 16-án is lehet.
Sólyom László köztársasági elnök január 20-án ismételten Havasiné Orbán Máriát jelölte a Legfelsőbb Bíróság elnökének. A Fidesz nem kívánta kommentálni a bejelentést, a KDNP szerint pedig nem meglepő a hír. Az SZDSZ elnöke úgy fogalmazott, korábban is támogatták a jelöltet, s most sincs okuk arra, hogy ne támogassák a megválasztását. Az MDF elnöke szerint a köztársasági elnöknek és a kormánypártnak is gesztusokat kellene tenniük annak érdekében, hogy legyen elnöke a Legfelsőbb Bíróságnak.

Az Országgyűlés 2008. december 8-án 203 igen, 152 nem és 9 érvénytelen szavazat mellett, titkos szavazással nem választotta meg Havasiné Orbán Máriát, a Győri Ítélőtábla elnökét a Legfelsőbb Bíróság elnökévé. Sólyom László a sikertelen titkos szavazás után kemény szavakkal bírálta a döntést és az MSZP elutasító érveit, ugyanakkor bejelentette: ismét Havasiné Orbán Máriát jelöli majd. Kijelentette: azok az érvek, amelyek az MSZP részéről elhangzottak, szégyellni valóak.

Havasiné Orbán Mária az államfő második jelöltje a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára, miután az első jelölt, Baka András, a strasbourgi emberi jogi bíróság korábbi magyar bírája májusban szintén nem kapta meg a szükséges kétharmados szavazattöbbséget. A Legfelsőbb Bíróság korábbi elnökének, Lomnici Zoltánnak tavaly június végén járt le hatéves mandátuma.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását