2024. május 23. - Dezső

Fidesz: aktív eutanáziát folytat a kormány

A Fidesz szerint a 2010-es egészségügyi költségvetéssel a kormány "aktív eutanáziát" folytat az ágazatban, a magyar embereken; Pesti Imre, a párt szakpolitikusa szombaton Budapesten azt mondta: egyetlen megoldás a büdzsé visszavonása és a kormány azonnali távozása.
2009. szeptember 12. szombat 13:44 - HírExtra
2006 óta a kormány - az általa meghirdetett "reformpolitika címszó alatt" - szétverte a kórházakat, megszűnt az orvosok és a betegek közötti bizalom, orvosok és szakdolgozók menekültek el az országból, "elindult a magyar egészségügy lepusztítása" - fejtette ki sajtótájékoztatóján Pesti Imre; hozzátéve: teljesen egyértelmű volt, hogy a kormányzat, az MSZP-SZDSZ-koalíció az egészségügyet "prédának és koncnak" tekintette.

A politikus azt mondta, az egészségügy "nem prioritás" a pénteken benyújtott jövő évi költségvetési tervezetben, amelynek az ágazatot érintő legfelháborítóbb része szerinte az, hogy a mentésből félmilliárdos forráskivonás várható. Így az egészségügyi költségvetésen belül a mentés szenvedi el az egyik legnagyobb veszteséget - jegyezte meg.

A fideszes országgyűlési képviselő szerint hazugság azt állítani, hogy a 2010-es költségvetésnek az egészségügy a nyertese lesz, hogy nem vonnak ki újabb forrásokat a területről.

Pesti Imre elmondta, hogy az Egészségügyi Alap 2009-ben 1.433 milliárd forintra volt tervezve - évközben azonban elvontak belőle 30 milliárdot -, 2010-ben pedig 1.412 milliárd forintra. "Egyértelműen mondhatjuk, hogy a 2009-es tervezet és a 2010-es tervezet között közel 20 milliárdos forráskivonás tapasztalható. (...) Reálértéken 1.460 milliárdnak kellene lenni" - tette hozzá.

A gyógyító-megelőző kasszával kapcsolatban közölte: 714 milliárd forint volt 2009-ben, 2010-ben pedig 719-et terveznek. Igaz, hogy ez több ötmilliárddal - folytatta -, de 4 százalékos infláció mellett 743 milliárdnak kellene lennie, vagyis több mint 23 milliárdos veszteséget szenved el reálértéken az ágazat. A politikus szerint ugyanez vonatkozik az összevont járó- és fekvőbeteg-ellátásra.

Pesti Imre kifejtette: van két terület, amelyek esetében 2009-hez képest 2010-ben reálértéken és nominálértéken is egyértelmű a forráskivonás. Az egyik a már említett mentés. A másik pedig a köztestületek és társadalmi szervezetek - például rákszervezetek, kamarák - juttatásai, ahol 143 millió forintos támogatás helyett 45 millió várható, vagyis mintegy 100 millió forintot vonnak el ezen szervezetektől - mondta a fideszes szakpolitikus.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását