2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Kubába is elér az internet

Bevezetik az internetet a kubai postahivatalokba, így nem is olyan sokára a szigetország állampolgárai is hozzáférhetnek a világhálóhoz.
2009. szeptember 11. péntek 06:08 - HírExtra
Kubában eddig csak egy belföldi intranetes hálózat volt elérhető, de ennek használati díja igen borsos volt, ez alapján félő, hogy a világhálót is csak kevesen engedhetik meg maguknak. Az internet bevezetéséről egy nemrég elfogadott kormányrendelet határozott, részletek azonban még nem ismertek. A postákon nyilvánosan használható számítógépekre telepített intraneten kizárólag kubai oldalak voltak elérhetők, a külvilág felé egyedül a nemzetközi email-küldés volt szabad. Ezzel a szigetországban az internet-használat korlátozása sokkal szigorúbb volt mint akár Kínában vagy Szaúd-Arábiában.

Ezt a korlátozott szabadságot is csak azok élvezhették persze, akik meg tudták fizetni az árát: az intranet használata óránként 1,62 dollárba (302 forint) kerül, miközben egy állami alkalmazott havi átlagbére 20 dollár (3733 forint) körül mozog. A bevezetésre kerülő teljesen szabad internet-használat árát egyelőre nem is közölték.

A turistaparadicsomnak számító országban a turisták számára biztosítanak hozzáférést a világhálóhoz, ennek ára óránként több mint 6 dollárt kóstál. Ezek a gépek a kubaiak számára is hozzáférhetőek lennének, de alig van valaki, aki ezt meg tudja fizetni.

Havannai postákon dolgozó internet-felügyelők szerint a hatóságok ugyan valóban tesznek előkészületeket világháló bevezetésére - néhány helyen gyorsabb számítógépeket is üzembe helyeztek -, a rendelet életbe lépésének ideje azonban ennek ellenére bizonytalan.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását