2024. június 16. - Jusztin

Az MSZP támogatja Bajnai tíz pontját

Az MSZP-frakció támogatja a kormányfő tízpontos Biztonság és rend című közbiztonsági programját - mondta Ecsődi László szocialista képviselő pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.
2009. szeptember 11. péntek 14:56 - HírExtra
Bármilyen mértékben javul a bűnügyi statisztika, az emberek biztonságérzete romlik a kisebb, vagyon elleni vétségek, szabálysértések miatt. A program célja éppen a szubjektív biztonságérzet javítása - emelte ki a képviselő.

A képviselő elmondta: több ezer túlórát teljesítettek a rendőrök, és nyolcszáz végzős rendőr szakközépiskolás is járőrözik a közterületeken. A százhúsz újjal együtt ma már 2.700 körzeti megbízottal van országszerte, ami - figyelembe véve, hogy 3.200 település van az országban - közel jár ahhoz, hogy az egész településhálózatot lefedje - fogalmazott.

Idén 100, jövőre 300 korkedvezményes nyugdíjból visszatérő szerződéses rendőr szolgálatba állítását tervezik, például körzeti megbízotti munkakörben. Ehhez a hivatásos állományúak szolgálati viszonyáról szóló törvényt kell módosítani, amire októberben sor kerülhet - ismertette a képviselő.

Szolgálatba állt száz fegyveres biztonsági őr is, akik kiválthatják az eddig objektumőrzéssel foglalkozó rendőröket, vagyis mindez tovább növeli a közterületen szolgálatot teljesítők számát. Októberben 200 felsőfokú végzettségű embert is integrálnak a testületbe, így összesen 1.500-zal gyarapszik a rendőrség állománya az év végéig - mondta Ecsődi László.

A településőr-program a képviselő szerint a biztonság és rend csomagjának "talán a legfontosabb" eleme. Célja, hogy minden településen legyen valaki, aki a közterületet felügyeli, és segíti a jegyző és más hivatalos személyek munkáját, így csökken az emberek kiszolgáltatottsága - mondta a szocialista politikus, hozzátéve: a központi költségvetésből a kistelepüléseken két településőr finanszírozása támogatható pályázati úton.
A kis értékű lopások ügyét a Fidesz 1999-ben a rendőrségtől a jegyző hatáskörébe utalta, ám a jegyzőnek erre nincs kapacitása, és nem is kapott segítséget ehhez a feladathoz - közölte a képviselő. Az elkövetők pedig már "gondosan ügyelnek arra", hogy naponta csak az aktuális szabálysértési értékig menjenek el vagyon elleni cselekményeikkel - mondta Ecsődi László. A jövőben szabálysértési nyilvántartást működtet az állam, és a korábbi, üzletszerűen elkövetett szabálysértésekkel okozott kárt egy-egy elkövetőnél össze lehet vonni, és ha ez így eléri a 20.000 forintos értékhatárt, akkor már a rendőrség nyomozhat az ügyben - tette hozzá.

Egy másik változtatás, amitől a kis értékű vagyon elleni cselekmények ügyében hatékonyabb eljárás remélhető, hogy míg eddig az elkövető lakóhelye szerinti jegyző volt illetékes az ilyen ügyekben, addig ezután az elkövetés helye szerinti jegyző jár majd el. Az okozott kárt pedig meg kell téríteni, azt adó módjára be lehet hajtani, vagy, ha nem behajtható, akkor elzárásra lehet átváltoztatni. Aki pedig gyermeket használ elkövetőként azért, hogy ne lehessen felelősségre vonni senkit, az börtönnel lesz büntethető - tette hozzá a szocialista politikus.

A kormány idén 460 millióval, jövőre csaknem egymilliárddal támogatja a polgárőrséget. Egyre több térfigyelő kamera lesz, a Nemzeti Nyomozó Iroda technikai fejlesztésére, a szélsőségesek, valamint a súlyos bűncselekményeket elkövetők elleni fellépésre pedig idén 208 millió, jövőre már 413 millió fordítható a költségvetésből - mondta.

Jelenleg 60 rendőrnek tanuló roma fiatal kaphat ösztöndíjat, jövőre már 300. Igyekeznek javítani a rendőrök konfliktuskezelő képességét és bővíteni a személyhívó rendszert, amelyen az idősek segítséget kérhetnek, továbbá bővítik a rendőrségi tanácsadás lehetőségét a potenciális áldozatok körében - sorolta a közbiztonságot javító intézkedéseket Ecsődi László.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását