2024. május 28. - Emil, Csanád

Aki mutyit kiállt, az szívja meg

Egy szocialista kötődésű céget a szocialista szegedi vezetés pofátlanul olcsón juttatott önkormányzati telekhez. Ezt egy fideszes városvezető nehezményezte, akit ezért bepereltek. Megpróbáltuk kideríteni, kinek lehet igaza.
2009. szeptember 9. szerda 16:17 - Pásztor Balázs
Hülyének is megéri

A Ferroép szegeden
A Ferroép, akik elmondásuk szerint „az egészségügyi és tanintézetek felújításának a specialistája” az említett esetig is elég sok építkezési tendert nyert már meg szegeden:
1. Városi kórház: 1 milliárd 600 millió
2. Tömörkény gimnázium: 600 millió
3. Vedres szakközépiskola: 740 millió
4. Reök-palota: 440 millió
5. Ifjúsági ház: 450 millió
Összesen: 3 milliárd 830 millió. (delmagyar.hu)
Ön bérelne napi 1 forint / négyzetmétertért önkormányzati telket? Ha ön nem lenne nagy gazdasági szakember, de mégis ilyen ajánlatot kapna, arra az esetre nyújtunk egy kis segítséget: bólogasson ahogy csak tud, mert ez az ajánlat a hülyének is megéri - hát még egy üzletembernek.

Az MSZP-SZDSZ vezetésű szegedi önkormányzat ilyen feltételekkel adott át húsz évre egy 1910 négyzetméteres, frekventált területen lévő telket Teke Klub Kft.-nek, még 2007. július 5-én - mindenfajta versenyeztetés nélkül. Az ügyben már akkor rengeteg gyanús körülmény felmerült.

Először is a tervezet 2007. július 4-én 17 óra 31 perckor érkezett meg az önkormányzathoz, tehát - ha azt vesszük hogy az érintettek szemhunyás nélkül dolgoztak a másnapi ülésig - kb. fél nap alatt átrágták magukat az egészen, hiszen másnap az MSZP-SZDSZ többség kritika nélkül elfogadta azt. Sokan előre lezsírozást emlegettek.

Másodszor a Teke Klub Kft. akkoriban a Szegeden gyanúsan sok, milliárdos építési tendert megnyerő, szocialista kötődésű Ferroép Zrt. tulajdona volt, aki a területen húzta fel még 2004-ben a teke- és bowlingcentrumot, 190 millió forintért. Tőle került át a cég a Teke Klub kft. akkori ügyvezetőjéhez, a sportot is aktívan űző Karsai Ferenchez, aki Karsai József battonyai polgármester, egyben parlamenti képviselő unokaöccse.

Harmadszor nem szokás húsz évre előre szinte ingyen bérbe adni egy hatalmas területet - főleg nem úgy, hogy az összeget (13,5 millió forint) a bérbe adott cég által végzett és elszámolt felújítási munkálatokkal fizetik ki (pl.: öltöző felújítás). Pontosabban csak akkor szokás, ha az eltelt idő után valami jót kap az önkormányzat - például az ő tulajdonára száll a területen álló épület.

De ez sem történt meg, sőt az önkormányzat íratta a cég nevére az ingatlant. Ilyenkor egyébként el szokás adni a területet a cégnek, ami legalább nyolcvan milliójába került volna a cégnek - ami jóval több, mint az így munkálatokkal kifizetett 13,5 millió. Ráadásul a cégnek nem kellett közműfejlesztési hozzájárulást sem fizetnie, csak almérőket vásárolni.

Negyedszer felvetült az is, hogy ha a konstrukció így rendben van, akkor az összes szegedi önkormányzati bérlemény bérlőjének fel kellene ajánlani ezt a lehetőséget - ez egyébként gazdasági versenyt taglaló törvénykönyvben is szerepel. Ezt persze a várost vezető szocialisták már „támogathatatlannak” minősítették - nyilván, mivel így tönkre menne az önkormányzat. Tehát itt valami egyértelműen bűzlik.

Próbálkozások

Hivatalos dokumentumból
A Közgyűlés a 25/2003. (VI. 27.) Kgy. rendelet (Vagyonrendelet) 39. § a/ pontja alapján versenyeztetési eljárás nélkül a Teke Club Kft.-t bízta meg a beruházás megvalósításával. A Kisstadion területén eddig megépült egy teke és sportcentrum.(...)A felújítás, bővítés bekerülési költsége kb. 180.000.000,-Ft. A beruházás teljes költségét az épület bérlője a Teke Club Kft vállalta. A bérlet időtartama 20 év, a bérleti díj ellenértéke a Bérlő által a Bérbeadó (Városi Sportigazgatóság) részére kizárólagos használatba átadott, és az önkormányzat tulajdonában maradó épületrészek felépítésének, felújításának, és a parkoló felépítésének az ellenértéke. Kezelője az önkormányzat intézménye a Városi Sportigazgatóság. A beruházás megvalósítása szép példája a város és a civil szféra, valamint a mögöttük lévő szponzorok együttműködésének, ami lehetővé tette, hogy európai szintű sport létesítmény jöjjön létre, amely egyszerre szolgálja az élsportot, valamint a szabadidő sportot.
Dr Botka László
polgármester
(szegedvaros.hu)
Így gondolta ezt Kohári Nándor, fideszes szegedi önkormányzati képviselő, a szegedi Ifjúsági és Sportbizottság elnöke is, és korrupciót kiáltott. Ám, nem csak agitált, meg „mocskosszocizott” ahogy azt ilyenkor szokás, hanem megcélozta a hivatalos utakat is.

Először a rendőrségen és az Állami Számvevőszéken tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, mivel szerinte így jelentős kár - legalább 70 millió forint - érte a város önkormányzatát, ráadásul számtalan piaci és helyzeti előnyt biztosított az önkormányzat a Teke Klubnak. Mivel ezek szakértő bevonása nélkül felfüggesztették a vizsgálatot, így az ügyészséghez fordult, akik szintén elutasították a panaszát.

A szocik kezdetben megelégedtek azzal, hogy Kohárit megpróbálták visszahívni a bizottsági elnöki posztjáról, aztán most csütörtökön úgy döntöttek, hogy a fagyi bizony visszanyal: Személyiségvédelmi igény érvényesítése ügyén Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata pert indított Kohárival szemben, mivel szerinte Kohári 2007-es alaptalan vádjai sértették az önkormányzat jó hírnevét.

Kohári a HírExtra megkeresésére megalapozatlannak nevezte a vádakat, és reméli, hogy a szeptember 24-én lévő első tárgyalás számára pozitívan zárul majd. Azt is kifejtette, hogy továbbra is háttéralkut sejt az ügy hátterében, de erre bizonyítékai nincsenek.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását