2024. április 17. - Rudolf

Fogy a kőolaj és a fölgáz? Váltsunk görögdinnyére!

Az Egyesült Államokbeli Lane-ben hosszú kutatások után bebizonyították, hogy a görögdinnyéből potenciális üzemanyagot lehet előállítani. A sok próbálkozás lassan meghozza gyümölcsét az alternatív üzemanyagokkal való kísérletezés során.
2009. szeptember 8. kedd 13:09 - Kanizsai Ádám
Oklahoma a legjobb földgáz és kőolaj kitermelőből nemsokára egy alternatív megoldás éllovasa is lehet: a görögdinnye alapú közlekedési üzemanyagé.

Wayne Fish, kémikus, az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma segítségével egy Lane-ben fekvő laboratóriumban kutatta a görögdinnye hasznosítási lehetőségeit. Onnan jött az ötlet, hogy Oklahomában rengeteg zöldséget kidobtak. Fish felfedezte, hogy a Magyarországon is jól ismert zöldség nedvéből cukrot lehet kivonni, melyet etanollá lehet átalakítani. A kutatás 2007-ben kezdődött, miközben a dinnye egészségre gyakorolt hatásait vizsgálták.

A kémikus és a termelő

"A termelők azt mondták, találjunk valami olyan felhasználást, mely a leselejtezett dinnyék esetén is hasznosítható" - mondta Fish.

Joel Tumblson görögdinnye termelő állítása szerint minden szezonban a megtermelt zöldségek 25 százalékát nem tudják eladni. Ezek általában repedezettek, túlérettek, vagy torzak.

"Ha valaki megtalálná a módját, miként tudjuk hasznosítani őket, az csodálatos lenne" - fűzte hozzá. "Ilyenkor már állateledel lesznek, vagy felszántjuk a területet."

Fish szerint a görögdinnye felhasználható a kukorica-etanol előállítása során.

Hátrány, hogy a magok kiszedése,a felpakolás a kamionra, a feldolgozóüzembe, majd visszszállítás a farmra nagyon bonyoulult és költséges.

"Az első lépés a mobil erjesztés megoldása" - mondta Fish. Texasban, a College Stationban társaság alkalmas lehet erre.

Érdeklődés

Jim Rausch, a Common Sense Agriculture elnöke azt mondta, figyelemmel kísérik a bioüzemanyag tanulmányt. Rausch reméli, hogy 2010-re a kísérlet kiterjesztését megcélzó projekt egyszerűsíti az etanol feldolgozását.

"Egy olyan mobil egység létrehozását tervezzük, mely könnyen mozgatható egyik termelőtől a másikig, és a három hónapos időszak alatt kitermelhet 20,000 litert. Így a gyártási folyamat kiküszöbölné a szállítási költségeket."

A görögdinnye vízigénye és tápanyagigénye is jóval elmarad a többi zöldségétől, tette hozzá Rausch.

"Rengeteg nagy terület van az USA-ban, ahol a termelékenység nagyon alacsony, egyik élelmiszer-növény sem terem, mégis a görögdinnye ott is megtalálható"- mondta.

A cég célja az, hogy a hulladékot is termelésbe tudják állítani, ezzel is pénzügyi hasznot hajtva a farmereknek. Az elképzelések megvalósulásához azonban még évek kellenek, állította az elnök.
Forrás: Hirextra/The Oklahoman
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását