2024. április 25. - Márk

A tőzsdefelügyelet ügyetlenkedése

Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) többszöri "ügyetlenkedésére" derített fényt az a SEC-vizsgálat, amelyet a 65 milliárd dolláros csalássorozatot elkövető Bernard Madoff ügyében folytattak le - írta a The Wall Street Journal a hétvégén.
2009. szeptember 7. hétfő 06:50 - HírExtra
A SEC-nek a korábbi években több alkalma lett volna arra, hogy leleplezze az egykori nagy tekintélyű New York-i üzletembert, akire kötvénycsalás, több rendbeli pénzmosás és egyéb vádpontok miatt júniusban 150 évi börtönbüntetést szabtak ki. A tőzsde- és értékpapír-felügyelet sorra figyelmen kívül hagyta a csalásra utaló figyelmeztető jeleket - olvasható a SEC főfelügyelője által nyilvánosságra hozott 477 oldalas jelentésben.

A The Wall Street Journal szerint a felügyeletnek "fájdalmasan sok" lehetősége lett volna, hogy véget vessen Madoff csalásának, de a szakértők tapasztalatlansága, az ügynökségen belüli személyes ellentétek és a hiányos kommunikáció miatt ez nem történt meg. A SEC különböző osztályai között nem volt kifogástalan az együttműködés, a szakértők több tippet figyelmen kívül hagytak, képtelen voltak észrevenni a mélyebb összefüggéseket, és nem tettek óvintézkedéseket.

Egy fedezeti alap kezelője 2003 májusában e-mailben felsorolta azokat a jeleket, amelyek szerinte arra utalnak, hogy Madoff úgynevezett Ponzi-sémát működtet. A vizsgálat csak 2003 decemberében kezdődött, de nem a súgó által jelzett területen, így mellékvágányra futott, és a szakértők ellenőrizetlenül elfogadták Madoff közléseit üzletkötéseiről. A későbbi, 2004-es és 2005-ös vizsgálat is kudarccal járt, pedig a SEC felügyelői akkor már egyértelmű jelzéseket kaptak arról, hogy Madoff üzletkötései és az ügyfeleinek biztosított magas hozamok nem valóságosak.

A SEC belső jelentése azt is megállapította, hogy a szövetségi ügynökség a feladatához képest kis munkaerővel dolgozik: 3650 munkatársa felügyeli az egész Wall Street-i bankvilágot, az amerikai vállalatokat, a tőzsdéket, valamint több mint 10 ezer befektetési alapot és tanácsadó céget, továbbá 5 ezer bróker-üzletkötőt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását