2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Elkerülte a Discoveryt az űrszemét

Biztonságos távolságban elhaladt a Nemzetközi Űrállomás (ISS) és a Discovery amerikai űrrepülőgép mellett péntek este az az űrtörmelék, amelynek haladását fokozott figyelemmel követte a NASA.
2009. szeptember 5. szombat 10:41 - HírExtra
Az amerikai űrkutatási hivatal tájékoztatása szerint a három évvel ezelőtt felbocsátott Ariane-5 űrrakéta egy darabja 1,3 kilométeres távolságban haladt el az űrbázis mellett. Az űrszemét nem jelentett veszélyt, az űrhajósok még aludtak, amikor a törmelék közel ért az űrbázishoz. Nem volt szükség az ISS pályájának módosítására - közölte a NASA szóvivője.

A Discovery űrhajósai péntek reggel befejezték második űrsétájukat, amelynek során elhelyeztek egy új ammóniatartályt az űrállomáson. A harmadik, utolsó űrsétát szombatra tervezik, és az űrrepülőgép a tervek szerint jövő kedden válik le a Nemzetközi Űrállomásról.

Az Európai Űrügynökség (ESA) adatai szerint mintegy 13 ezer, olyan tíz centiméternél nagyobb űrtörmelék kering a világűrben, amely veszélyt jelenthet a műholdak vagy az űrállomás számára. Március 22-én az ISS és a hozzácsatlakozott Discovery pályamódosításra kényszerült, mert a számítások szerint egy tíz évvel ezelőtt fellőtt kínai hordozórakéta 10 centiméteres maradványa éppen a Discovery két űrhajósának külső űrszerelési munkája idején került volna aggasztó közelségbe a Föld felett 350 kilométeres magasságban keringő űrbázishoz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását