2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Újra jön a Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál

A legkiválóbb magyar és külföldi borokkal, a borhoz kötődő kulturális és gasztronómiai élményekkel, kiállítással, szüreti sokadalommal és sok más érdekességgel várja látogatóit a 18. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál szeptember 9. és 13. között - tájékoztatták a szervezők pénteken az MTI-t.
2009. szeptember 4. péntek 18:32 - HírExtra
A Borfesztivált megelőző hétvégén (szeptember 5-6.) a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban (Skanzen) zajlik a Szüreti Sokadalom kézművesekkel, néptáncegyüttesekkel, vásári komédiásokkal, majd a fesztivál programjai a szeptember 7. és 9. közötti Boregyetemmel kezdődnek. Itt laikusok, borkedvelők, szakmabeliek sajátíthatják el és gyakorolhatják a borkóstolás tudományának alapjait, illetve információkat kaphatnak a bor múltjáról, jelenéről és jövőjéről. Bemutatkozik a Borfesztivál díszvendége, a spanyol Freixenet Csoport is.

Szeptember 9-13. között a Budai várban a Borkiállítás és Vásáron Magyarország borászainak színe-java kínálja kóstolásra borait. A kínálatban ott lesznek a hazai és rangos nemzetközi versenyeken érmeket, díjakat nyert borok is.

A vendégország is számos külföldi bor- és pezsgőkülönlegességgel mutatkozik be: a száz éves múltra tekintő Freixenet Csoport elhozta híres pezsgőit: például a Cordon Negrót, a Carta Nevadát, a Reserva Realt. Képviseli magát a spanyol Segura Viudas pincészet is.

A Borfesztiválon a gasztronómiáé a főszerep, így az ételek sem maradhatnak el: igyekeznek a magyar konyha méltán híres hagyományait is feleleveníteni. Halászlé, grill- és bográcsételek, kemencében sült harcsa, haltöpörtyű és ínyenc sajtok várják az éhes látogatókat.

A fesztivál ideje alatt ismert előadók lépnek fel két színpadon: többek között Szalóki Ágnes, a Ghymes, a Benkó Dixieland Band, a Kaláka, a Csík Zenekar zenél majd. A VinAgora sátorban bárki borbírává válhat egy órára: az érdeklődők megismerkedhetnek a világ első borbíráló informatikai rendszerével, a BiralNet programmal.

A Magyar Nemzeti Galériában idén is kiállítás kapcsolódik a Borfesztiválhoz. A tárlat ezúttal borcímkék segítségével vázolja fel a határokon belüli és azon túli bortermelő tájak történetét az 1870-es évektől napjainkig. A közönség megismerheti a 19. század végi Magyarországot, a múltbéli Tokaj-hegyalját, és a magyar pezsgőkészítés elmúlt 127 évét.

Mintegy nyolcszáz főt megmozgató szüreti felvonulás mutatja be a magyar viselet, népzene, tánc és szokások sokszínűségét szeptember 12-én, szintén a Budai várban.
A programsorozat egyik záróeseménye a szeptember 17-én a Hadtörténeti Múzeumban zajló, vacsorával egybekötött jótékonysági árverés, amelyen a hazai borászok kiváló borai kerülnek kalapács alá. A befolyt összeggel - mint minden évben - a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot támogatják.

Másnap, szeptember 18-án a Művészetek palotájában rendezik meg a programzáró Gálakoncertet az Óbudai Danubia Zenekar és Bogányi Gergely neves zongoraművész közreműködésével. A programon Weber, Berlioz, Mendelssohn és Csajkovszkij világhírű zeneszerzők művei szerepelnek.

Az összművészeti fesztivált a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. szervezi.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását