2024. április 28. - Valéria

Lángolna a romák elleni erőszak hazánkban?

Újabb hevességgel lángol fel Kelet-Európában a roma kisebbség elleni erőszak - állapította meg szerdán az NPR amerikai közszolgálati rádió, amely a magyarországi helyzet bemutatásának szentelte tudósítását.
2009. szeptember 2. szerda 21:40 - HírExtra
A régióban több romát, köztük gyerekeket öltek meg különböző fegyveres támadásokban; a legutóbbi áldozat a 45 éves Balogh Mária volt, akit az ukrán határ közelében fekvő magyar faluban, Kislétán lőttek le augusztus elején ismeretlen elkövetők - idézi fel a rádió az eseményeket. A tudósítás úgy fogalmaz, hogy roma aktivisták az erőszak fokozódásáért a jobboldali csoportokat vádolják, amelyek láthatóan megerősödtek a gazdasági válság elmélyülésével.

Magyarországon 2008 óta legalább 9 gyújtogatás, 8 lőfegyveres és 2 kézigránátos támadás történt roma közösségek ellen. Az erőszak az utóbbi hónapokban ugyancsak fellángolt ellenük Csehországban, Romániában és más országokban - közli a rádió.

Egy roma aktivista azt mondta, a romák megfélemlítése és a növekvő erőszak Európa-szintű jelenség. Utalt arra, hogy Olaszországban például lőnek a romákra a városok határában levő telepeiken, Írországban is feszültségek vannak, és Csehországban idén Molotov-koktélokkal támadtak romákra.

Az NPR megállapította, hogy a roma népesség gyarapszik Kelet-Európában, és ezzel együtt, a gazdasági helyzet romlásával a velük szemben érzett harag is erősödik. "A válság csak elmélyítette a régi társadalmi feszültségeket" - mondta a rádió, megjegyezve, hogy a magyar kormány adatai szerint idén 6,7 százalékos gazdasági csökkenés várható, a munkanélküliség növekszik, és a cigány népességnek kevesebb mint az egynegyede törvényes munkavállaló.

A rádió szerint roma aktivisták azzal vádolják a Jobbik nevű szélsőjobboldali pártot, hogy felelőtlenül szítja a romaellenes hangulatot. A párt - elsősorban romaellenes nézeteinek köszönhetően - egyre népszerűbb, vezetői rendszeresen kikelnek a "cigánybűnözés" ellen. "Csak rasszista motivációról lehet szó, mivel minden áldozat roma" - mutatott rá Kaltenbach Jenő, volt kisebbségi ombudsman, aki szerint a Jobbik ádáz romaellenes retorikája hozzájárult a gyűlölet és félelem légköréhez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

vassmi
2009. szeptember 2. 22:55
Nem volna velük baj ha beakarnának illeszkedni,de sajnos nem így van.Nekem is van több cigány ismerösöm aki rendesen felelősen dolgozik.Sokan úgy vannak hogy legjobb nemdolgozni,és a segélyt megkapni,mert az jár.Ha valaki szól akkor rögtön rasszizmust emlegetnek.Tény hogy egyet len tudós sincs köztük,pedig a pénz van náluk(cigánylagzik fullextrával)a vasazók,bodzázók tele vannak pénzel.Az is tény hogy a börtönben többségben vannak,és nem megélhetőségi bűnözés miatt.Arra a Magyarnak is lenne már oka,még is ritkán teszi.Legtöbbjük büdös( buszon nagyon érezni)és hangoskodnak.A Magyar sokszor csak türni kénytelen.Hát így nehéz tolerálni őket.A lopásukrol nem is beszélve.Tisztelet a kivételnek,iki elenyésző.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását